Fødsel ved keisersnitt og risiko for allergiske sykdommer
Author
Dale, TirilAbstract
1 Sammendrag
1.1 Bakgrunn:
Omtrent hvert syvende barn i Norge fødes med keisersnitt og risikoen det medfølger. Ved en vaginal fødsel blir barn eksponert for en rekke mikrober fra mors vagina, hud og tarm. Dette er en prosess som har vist seg å ha en viktig effekt med tanke på barnets mikrobota og for videre helse. Det er økende bevis for at mikrobiota har en sentral rolle i utviklingen av immunsystemet og dermed risikoen for allergiske sykdommer, som astma og matallergier. Denne oppgaven har som mål å kartlegge denne risikoen og assosiasjon til tarmens mikrobiota hos barn født med keisersnitt sammenlignet med vaginal fødsel.
1.2 Materiale og metode
Et systematisk litteratursøk ble gjort i PubMed med definerte søkeord som ga 25 artikler. Artiklene fra søket ble gjennomgått i fulltekst med gitte eksklusjons- og inklusjonskriterier. I denne oppgaven er det inkludert 13 artikler som ved kvalitativ analyse besvarer problemstillingen:
Er det en økt risiko for allergiske sykdommer hos barn født med keisersnitt sammenlignet med vaginal fødsel og er det en assosiasjon til forskjeller i barnets tidlige tarmmikrobiota?
1.3 Resultater
Resultatene fra de inkluderte studiene, 8 kohortstudier og 5 oversiktsartikler, viser klare forskjeller i sammensetningen av mikrobiota hos barn født med keisersnitt sammenlignet med barn født vaginalt. Keisersnitt er konsekvent assosiert med lavere mikrobiell diversitet og redusert kolonisering av gunstige bakterier som Bifidobacterium og Lactobacillus i barnets tidlige liv. Flere studier antyder at denne endrede koloniseringsprofilen kan føre til avvik i immunutviklingen, noe som igjen kan øke risikoen for allergiske sykdommer som astma, atopisk dermatitt og matallergier. Selv etter justering for andre risikofaktorer finner kohortstudier en signifikant assosiasjon mellom keisersnitt og økt forekomst av allergiske sykdommer. Litteraturgjennomgangene understøtter disse funnene og fremhever betydningen av mikrobiell påvirkning i nyfødtperioden, samt behovet for videre forskning og mulige forebyggende tiltak
1.4 Fortolkning
Funnene i denne litteraturgjennomgangen støtter hypotesen om at keisersnitt kan påvirke utviklingen av barnets immunforsvar gjennom endringer i tarmens mikrobiota. Den reduserte forekomsten av gunstige bakterier som Bacteroidesog Bifidobacterium, samt økt forekomst av mulig patogene arter som Clostridioides difficile, kan svekke etableringen av immunologisk toleranse. Dette kan gi økt sårbarhet for allergiske sykdommer. Selv om assosiasjonen ikke nødvendigvis er kausal, peker majoriteten av studiene på en sammenheng mellom fødselsmetode og utvikling av allergier, noe som understreker betydningen av mikrobiell påvirkning i nyfødtperioden.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Show full item recordCollections
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1290]
Copyright 2025 The Author(s)