Effekten av plateberiket plasma i behandling av androgen alopeci - En litteraturstudie
Forfatter
Karoliussen, AndreasSammendrag
Bakgrunn
Androgen alopeci (AGA) er den vanligste formen for hårtap hos både menn og kvinner. Tilstanden er ikke farlig i seg selv, men er assosiert med høyere stressnivå, redusert selvbilde, angst og depresjon. Dagens behandlingsmetoder er topikal minoxidil, per oral finasterid, og lysterapi (Low-level laser therapy, LLLT). Plateberiket plasma (PRP) er blodplasma med høyere konsentrasjon av blodplater enn normalt blodplasma. Denne litteraturstudien oppsummerer resultatene fra studier som undersøker effekten av PRP i behandling av AGA, sammenlignet med placebo og topikal minoxidil.
Materiale og metode
I denne oppgaven utførte jeg et litteratursøk i Medline, og inkluderte 16 randomiserte kontrollerte studier (RCT-studier). Jeg gjennomgikk studiene systematisk, oppsummerte dem, og vurderte dem for risiko for bias. Deretter sammenlignet jeg resultatet fra studiene, og vurderte kvaliteten på dokumentasjonen ved bruk av verktøyet GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development, and Evaluations).
Resultater
Studiene har svært sprikende resultater. Av de 11 studiene som sammenliknet effekten av PRP med placebo, viste 6 studier statistisk signifikant bedre effekt av PRP enn placebo. Av de 5 studiene som sammenliknet effekten av PRP med minoxidil, viste 2 studier statistisk signifikant bedre effekt av PRP enn minoxidil. Sprikende resultater skyldes trolig en kombinasjon av små studiepopulasjoner og at studiene ikke er sammenlignbare, grunnet stor variasjon i preparering og administrering av PRP, og at studiene bruker ulike effektmål. Kunnskapsgrunnlagets kvalitet er dermed vurdert som svært lavt, både når effekten av PRP sammenlignes med placebo og når det sammenlignes med topikal minoxidil.
Konklusjon
Dataene er ikke sterke nok til å konkludere med at PRP er mer effektivt enn placebo eller minoxidil, men noen studier er mer optimistiske. Det kreves større studier som bruker samme effektmål og like protokoller for administrering og preparering av PRP. Det finnes ikke RCT-studier som sammenligner effekten hos kvinner og menn, og få studier som har ren kvinne-populasjon. Mer forskning kreves for å se om det er en kjønnsforskjell i effekten av PRP.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Vis full innførselSamlinger
- Mastergradsoppgaver Helsefak [1335]
Copyright 2025 The Author(s)