Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorJensen, Einar
dc.contributor.advisorOlsen, Ragnar L.
dc.contributor.authorEriksen, Sureeporn Aemsangthum
dc.date.accessioned2012-07-03T09:59:03Z
dc.date.available2012-07-03T09:59:03Z
dc.date.issued2012-05-20
dc.description.abstractNasjonalt råd for ernæring anbefaler å spise fisk og sjømat fordi de innholder de flerumettede omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA: 20:5n-3) og dokosahekaensyre (DHA: 22: 6n-3). Mye forskning viser kobling mellom omega-3 fettsyrene og helsegevinster. Helsegevinstene er at disse fettsyrene er betennelsesdempende, de reduserer risiko for å utvikle sykdommer som revmatoid artritt, hjerte -kar sykdommer, psoriasis, og de virker hemmende på utvikling av enkelte mentale lidelser og de reduserer tilfeller prostatakreft. Omega-3 fettsyrer er nødvendig for normal utvikling av fosteret under svangerskapet og er også spesielt viktig for normal nevrologisk utvikling. Mange av verdens kostholdsorganisasjoner anbefaler at man spiser fisk 1-2 ganger i uken eller får i seg 0,2-0,5 g EPA og DHA. Alternative kilder til EPA og DHA er helsekostprodukter. EPA og DHA i produktene bør være av god kvalitet og i riktig mengde for å dekke kroppens behov. Det er derfor viktig at produktdeklarasjon samsvarer med innholdet i produktene. Målet med min oppgave var å undersøke fettklassesammensetningen av Omega-3 produktene; Lofot tran, Trippel Omega-3, Nordic Light krill & fiskeolje, Omega-3 med krillolje (blanding av krill og fiskeolje) og Complete Krillolje (krillolje). I et av blandings produktene av krill & fiskeolje (Nordic Light krill & fiskeolje) ble fettsyresammensetningen undersøkt i noen av fettklassene i produktet. Tilslutt ble det målt frie fettsyrer av de to krill & fiskeoljeproduktene i 2 perioder for å se stabilitet ved lagring. Resultatene viste at Lofot tran inneholdt triacylglyserider; Trippel Omega-3 innehold metyl- og etylestere; Nordic Light krill & fiskeolje innholdt polare lipider, kolesterol, diacylglyserider, frie fettsyrer og triacylglyserider; Omega-3 med krillolje (blanding av krill og fiskeolje) inneholdt triacylglyserider, metyl og etylester. Det siste produktet som ble undersøkt var Complete Krilloljeproduktet som inneholdt tilsvarende fettklasser som Nordic light krill & fiskeolje, men med mer polare lipider og frie fettsyrer. Ved undersøkelse av fettsyresammensetningen i Nordic Light krill & fiskeolje, viste denne et innhold av omega-3 (n-3) 63.9 %, omega-6 (n-6) 3.2 %, og langkjedede flerumettede omega-3 (Lc n-3) 63,2 %. EPA var 31,8 % og DHA 26 %. Ved lagring av Krill & fiske olje produktene i romtemperatur i ca 2 måneder vistes en viss forskjell i verdiene av de frie fettsyrene, men ikke noe som kan karakteriseres som dramatisk økning.en
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/4325
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_4040
dc.language.isonoben
dc.publisherUniversitetet i Tromsøen
dc.publisherUniversity of Tromsøen
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2012 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subject.courseIDFAR-3901en
dc.subjectVDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Kjemi: 440::Analytisk kjemi: 445en
dc.subjectVDP::Mathematics and natural science: 400::Chemistry: 440::Analytical chemistry: 445en
dc.subjectomega-3en
dc.subjectlipidklasseren
dc.subjectfiskeoljeen
dc.subjectkrilloljeen
dc.subjectfettsyreren
dc.titleLipidklasser og fettsyresammensetning i omega-3 produkteren
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)