dc.contributor.advisor | Tho, Ingunn | |
dc.contributor.author | Tendeland, Judit Chipo | |
dc.date.accessioned | 2012-09-12T10:53:20Z | |
dc.date.available | 2012-09-12T10:53:20Z | |
dc.date.issued | 2009-05-20 | |
dc.description.abstract | For omega-3-kapsler med kalsiumkarbonat ble det observert problemer med dannelse av brune flekker som misfarget det hvite kapselskallet en viss tid etter produksjon. Produktet er myke suspendert i fyllmaterialet. Av visuelle årsaker er denne suspensjonen maskert ved å tilsette titaniumdioksid som fargestoff i gelatinkapselskallet. En hypotese er at misfargingen skyldes lekkasje av fiskeolje fra fyllmaterialet gjennom kapselskallet. Olje som lekker ut og kommer i kontakt med luft, vil oksideres og få en mørk farge.
I første del av studien ble eldre kapsler med forskjellige type mykgjørere i gelatinfilmen (glycerol, sorbitol og en blanding av glycerol/sorbitol 40/60) studert over en periode på 4-5 måneder. Kapslene ble karakterisert med hensyn til mekaniske egenskaper (film- og sømstyrke), vanninnhold, utseende og partikkelstørrelse (evt. vekst i partikkelstørrelse eller aggregering) av suspenderte partikler.
Siste del av studien tar for seg nyproduserte kapsler av samme produkt hvor det er gjennomført endel endringer med tanke på å forbedring av produktet. Kort oppsummert ble suspensjonen av titaniumdiosid i gelatinmassen optimalisert ved hjelp av et fuktetrinn og et malningstrinn, en råvare ble byttet ut med en renere kvalitet, størrelse på kapslene ble redusert og forholdet mellom glycerol og sorbitol ble justert. Etter 13 uker er det fortsatt ikke observert brune flekker på kapslene som ble produsert etter prosessoptimalisering. Kombinasjonen av de i verksatte tiltakene ser ut til fungere tilfredsstillende. | en |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/4454 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_4189 | |
dc.language.iso | nob | en |
dc.publisher | Universitetet i Tromsø | en |
dc.publisher | University of Tromsø | en |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2009 The Author(s) | |
dc.subject.courseID | FAR-3901 | en |
dc.subject | VDP::Medisinske fag: 700::Basale medisinske, odontologiske og veterinærmedisinske fag: 710::Biofarmasi: 736 | en |
dc.title | Karakterisering og optimalisering av myke omega-3-kapsler med kalsium : et prosjekt i sammarbeid med ProBio Neutraceuticals AS/Ayanda | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | en |