Styrketrening for pasienter med multippel sklerose : en observasjonsstudie
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/4535Date
2012-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Hoff, ThomasAbstract
Bakgrunn for studien er egen interesse for trening og nevrologi. Gjennom erfaring og utprøving av styrketrening på denne pasientgruppen finner jeg det utfordrende å tilpasse styrketreningen til den enkelte pasienten. De fleste studier av styrketrening på pasienter med multippel sklerose er effektstudier og det finnes lite studier om hvordan styrketrening individualiseres og gjennomføres i faktisk praksis. Hensikten med studiet er å dokumentere og analysere hvordan styrketrening på pasienter med MS gjennomføres i praksis som ledd i bedring av gangfunksjon. Studien retter fokus mot hva fysioterapeuten gjør og hvilke tilpasninger som skjer. Observasjon som metode er valgt og videokamera ble brukt som hjelpemiddel. Utvalget i studien er strategisk valgt og består av 2 pasienter og en fysioterapeut. Temasentrert innholdsanalyse er gjennomført.
Studiens hovedfunn viser:
- kombinasjon av ulike kommunikasjonsformer synes sentralt for at fysioterapeuten og pasienten skaper et felles prosjekt i treningen noe som kan danne grunnlag for motivasjon og læring og bruk av aktivt tilpassede hender som fysisk kommunikasjonsform synes videre sentralt og fører til bedre bevegelseskvalitet i gjennomføringen av øvelsene.
- Plassering av utstyr, fysioterapeutens nærhet og bruk av tilpassede hender rettet mot pasientens grunnleggende forutsetninger for å gjennomføre øvelsen synes å skape bedre rammebetingelser for bevegelse hos pasienten og bevegelseskvaliteten blir bedre og mer selektiv.
- Gjennom å spesifikt optimalisere pasientens utgangstilling, kroppsholdning og akseforhold verbalt og med hender synes bevegelseskvalitet og kraftutviklingen å bli bedre i gjennomføringen av øvelser. Når øvelsene foregår uten justering av utgangstilling før og underveis synes det som at kompensatoriske strategier øker og minker muligheten for å trene spesifikt det øvelsen har som mål å trene.
- Gjennomføring etter ordinære retningslinjer for styrketrening synes utfordrende på grunn av bevegelsesvansker og behov for kontinuerlige justeringer i øvelsene.
- Det synes viktig å velge øvelser både ut ifra pasientenes gangproblem knyttet til styrke og tilrettelegge slik at pasienten lykkes i øvelsene.
Publisher
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2012 The Author(s)
The following license file are associated with this item: