• Benefit-risk assessment of fish and fish products in the Norwegian diet – an update. Opinion of the Scientific Steering Committee of the Norwegian Scientific Committee for Food Safety 

      Skåre, Janneche Utne; Brantsæter, Anne Lise; Frøyland, Livar; Hemre, Gro Ingunn; Knutsen, Helle Katrine; Lillegaard, Inger Therese L.; Andreassen, Åshild Kristine; Elvevoll, Edel Oddny; Andersen, Lene Frost; Hjeltnes, Brit; Hofshagen, Merete; Iversen, Per Ole; Källqvist, Torsten; Krogdahl, Åshild; Næss, Bjørn; Rafoss, Trond; Steffensen, Inger-Lise; Wasteson, Yngvild (Research report; Forskningsrapport, 2014-12-14)
      In September 2013, the Norwegian Food Safety Authority requested VKM to update relevant parts of the benefit-risk assessment of fish in the Norwegian diet published by VKM in 2006. The background for the request was new knowledge and data on the content of some nutrients and contaminants both for wild and farmed fish since 2006. The proportion of vegetable ingredients used in farmed fish feed ...
    • Kunnskapsbehov av betydning for mattrygghet og biologisk mangfold. Oppsummering fra VKMs vitenskapelige uttalelser i perioden 2005 – 2015 

      Andersen, Lene Frost; Elvevoll, Edel Oddny; Hemre, Gro Ingunn; Hjeltnes, Brit; Hofshagen, Merete; Iversen, Per Ole; Krogdahl, Åshild; Källqvist, Torsten; Rafoss, Trond; Skaar, Ida; Skåre, Janneche Utne; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Steffensen, Inger-Lise; Vandvik, Vigdis; Wasteson, Yngvild; Alexander, Jan (Research report; Forskningsrapport, 2016)
      Målet med denne rapporten er å synliggjøre kunnskapsbehov som er viktige for å sikre trygg mat og opprettholdelse avbiologisk mangfold i årene som kommer.Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) utarbeider og kommunisereruavhengige, vitenskapelige uttalelser, blant annet risikovurderinger og nytte-risikovurderinger. Hovedmålet til VKM er å sikre trygg mat og opprettholdelse av biologisk mangfold.
    • Research needs and data gaps of importance for food safety and protection of biodiversity. From VKM’s scientific opinions in the period 2005 - 2015 

      Andersen, Lene Frost; Andreassen, Åshild Kristine; Elvevoll, Edel Oddny; Hemre, Gro Ingunn; Hjeltnes, Brit; Hofshagen, Merete; Iversen, Per Ole; Krogdahl, Åshild; Källqvist, Torsten; Rafoss, Trond; Skaar, Ida; Skåre, Janneche Utne; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Steffensen, Inger-Lise; Vandvik, Vigdis; Wasteson, Yngvild; Alexander, Jan (Research report; Forskningsrapport, 2016-09-08)
      The aim of the present report is to highlight research needs and data gaps that are of future importance for food safety and protection of biodiversity. The Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM) produces and communicates scientific opinions, i.e. risk-and risk-benefitassessments, with the main goal of securing food safety and protection of biodiversity.Food safety is one of the ...
    • Research needs and data gaps of importance for food safety and protection of biodiversity. Summary report from VKM’s scientific opinions in the period 2005 - 2015. 

      Andersen, Lene Frost; Elvevoll, Edel Oddny; Hemre, Gro Ingunn; Hjeltnes, Brit; Hofshagen, Merete; Iversen, Per Ole; Krogdahl, Åshild; Källqvist, Torsten; Rafoss, Trond; Skaar, Ida; Skåre, Janneche Utne; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Steffensen, Inger-Lise; Vandvik, Vigdis; Wasteson, Yngvild; Alexander, Jan (Research report; Forskningsrapport, 2016)
      The aim of the present report is to highlight research needs and data gaps that are of future importance for food safety and protection of biodiversity. The Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM) produces and communicates scientific opinions, i.e. risk-and risk-benefitassessments, with the main goal of securing food safety and protection of biodiversity.
    • Trygg mat og kosmetikk, friske dyr og planter forutsetter forskning, kartlegging og overvåkning 

      Alexander, Jan; Andreassen, Åshild Kristine; Elvevoll, Edel Oddny; Andersen, Lene Frost; Hjeltnes, Brit Kristine; Hofshagen, Merete; Iversen, Per Ole; Källqvist, Torsten; Krogdahl, Åshild; Næss, Bjørn; Rafoss, Trond; Skåre, Janneche Utne; Steffensen, Inger-Lise; Wasteson, Yngvild; Hemre, Gro Ingunn (Research report; Forskningsrapport, 2014-03-20)
      I denne rapporten oppsummerer VKM behov for forskning, kostholdsdata, kartlegging og overvåkning av norske forhold som vi mener er nødvendig for kunne gi solide og gode risikovurderinger som skal ivareta norske forbrukere og som har betydning for norsk matindustri og mateksport.