Validering av Cirrus HD-OCT modell 4000 ved Nevrokirurgi-, øre-nese-hals- og øyeavdeling, UNN Tromsø
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/6679Dato
2014-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Aamot, Anna-Birgitte GaupSammendrag
Bakgrunn: Optisk koherens tomografi (OCT) har innenfor øyefaget utviklet seg til å bli et viktig diagnostisk verktøy siden begynnelsen av 1990-tallet. I dag brukes teknikken for å diagnostisere og monitorere sykdomsutvikling samt effekt av behandling av flere øyesykdommer, som for eksempel diabetes retinopati og aldersrelatert macula degenerasjon. OCT instrumentene benytter automatiserte software genererte beregninger for analyse av retinale volum og tykkelsesmål. Disse vil kunne variere fra instrument til instrument. I Tromsø Eye Study er det i bruk to Cirrus HD-OCT modell 4000 instrumenter til datainnsamlingen. Siden instrumentene brukes om hverandre, er det viktig at nøyaktigheten og presisjonen bak målingene gjort av instrumentene korrelerer med hverandre. Formålet med oppgaven er å gjennomføre en inter instrument validering.
Materiale og metode: Oppgaven er en valideringsstudie. Dataene som er benyttet i oppgaven er hentet ut fra Tromsø Eye Study, en delstudie i Tromsø 6 undersøkelsen (2007-2008). OCT scann fra 59 deltagere ble gjennomgått manuelt for vurdering av kvalitet på skanning, sentrering av scann og patologi. Totalt 234 bilder ble gjennomgått og analysert ved hjelp av SPSS og Intraclass correlation coeffisient. Litteratur rundt emnet ble søkt opp i databaser som PubMed og Primo (via uit.no/ub).
Resultat: De statistiske analysene gjort ved hjelp av SPSS gav oss Intraclass correlation coeffisent på over 0.98 ved alle analysene.
Konklusjon: En Intraclass correlation coeffisient over 0.98, tilsier at instrumentene benyttet i Tromsø Eye Study korrelerer svært godt.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2014 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: