Symptomer, diagnostikk og behandling av akutt hjerteinfarkt med fokus på kjønnsforskjeller
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/8017Date
2015-05-27Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Andersen, KethAbstract
Kardiovaskulære sykdommer er fortsatt den viktigste årsaken til morbiditet og mortalitet hos både menn og kvinner verden over. I Norge er iskemisk hjertesykdom en av de vanligste årsakene til død hos begge kjønn. Bare i 2013 ble det registrert 13043 hjerteinfarkt i Norge. Koronar hjertesykdom har tradisjonelt blitt sett på som en sykdom som hovedsakelig affiserer menn. Kvinner har derimot større sannsynlighet for å dø av hjerteinfarkt, og siden 1984 har tilstanden ført til flere dødsfall blant kvinner sammenlignet med menn.
Formålet med denne oppgaven var todelt. Det ene var å sammenfatte dagens kunnskap vedrørende symptomer, diagnostikk og behandling av akutt hjerteinfarkt. Det andre var å se om det er store kjønnsforskjeller på disse områdene, og belyse dette med en pasienthistorie. Dette ble gjort gjennom et litteraturstudie.
Det er store forskjeller vedrørende symptomer, diagnostikk og behandling av hjerteinfarkt hos menn og kvinner. Kvinner har en tendens til å ha mer uspesifikke og mildere symptomer enn menn. Problemer med å gjenkjenne symptomer hos kvinner fører ofte til forsinket diagnose og behandling. Det er mindre sannsynlig at kvinner legges inn for sine symptomer og de blir sjeldnere henvist til diagnostiske tester. Kvinner har høyere terskel for å søke legehjelp etter symptomdebut, noe som fører til en økt forsinkelse til behandling. Videre er behandlingen ofte forskjellig fra menns selv om det ikke foreligger noen kjønnsforskjeller i retningslinjene for behandling av hjerteinfarkt.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2015 The Author(s)
The following license file are associated with this item: