dc.contributor.advisor | Stensvåg, Klara | |
dc.contributor.advisor | Olsen, Ragnar L. | |
dc.contributor.advisor | Abrahamsen, Hogne | |
dc.contributor.author | Jørstad, Torunn Johansen | |
dc.date.accessioned | 2015-12-17T06:07:16Z | |
dc.date.accessioned | 2016-05-20T09:55:15Z | |
dc.date.available | 2016-05-20T09:55:15Z | |
dc.date.issued | 2015-05-15 | |
dc.description.abstract | Calanus finmarchicus (raudåte) er den mest tallrike av alle marine skalldyrarter, med en stående bestand på cirka 70-80 millioner tonn i det Nordiske hav. Siden ny bærekraftig innhøstingsteknologi er utviklet for arten, er det mulig å utnytte denne ressursen kommersielt. I dag produseres olje fra C. finmarchicus, og har flere dokumenterte helseeffekter. Ved produksjon framstilles fire ganger mer protein sammenlignet med olje. Siden det produseres mye av denne fasen er det interessant å kartlegge mikrobiell stabilitet og se på kjemiske egenskaper i proteinfraksjon (hydrolysat).
For å finne egenskapene til hydrolysatet ble det utsatt for ulike lagringsforhold. Tørrstoffinnholdet ble målt etter tørking, mengden av totale og frie aminosyrer ble målt samt innholdet av de ulike aminosyrene ble fastsatt ved hjelp av ionebytter væskekromatografi. Videre ble bioaktivitetstester gjennomført for å se om fastfaseekstrahert materiale hadde egenskaper som kunne hemme bakterier eller være toksisk overfor humane erytrocytter. I alle analysene ble flere ulike produksjoner vurdert for å se om de hadde like egenskaper.
Resultatene viste at hydrolysatet hadde lavt bakterielt innhold og at det ikke ble observert sporbar mengde med sopp og mugg. Lavest bakterievekst ble observert etter oppbevaring under 6°C. Totale aminosyrer ble detektert til å være 536,9 mg/g av tørket materialet, hvor cirka 1/3 av disse var frie aminosyrer. Resultatene fra minimum inhiberende konsentrasjon av fastfaseekstrahert materialet viste at hydrolysatet hemmet vekst av bakteriene Escherichia coli, Staphylococcus aureus og Corynebacterium glutamicum ved konsentrasjoner mellom 0,16 mg/ml til 1,25 mg/ml. Materialet viste egenskaper som bidro til å stabilisere erytrocytter. Produksjonene viste seg å være reproduserbare. Den største endringen var vanninnholdet ved at de nyeste partiene inneholdt mindre vann.
Produktet er forholdsvis bakterielt stabilt og inneholder flere proteinkomponenter som kan være en god proteinkilde, både til fôrindustri og humant konsum. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/9217 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_8775 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2015 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject.courseID | BIO-3901 | |
dc.subject | VDP::Teknologi: 500::Bioteknologi: 590 | en_US |
dc.subject | VDP::Technology: 500::Biotechnology: 590 | en_US |
dc.title | Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |