"Hvis ikke du gjør jobben så skjer det ingen ting…" Fysioterapi til barn med obstetrisk plexus brachialisskade – et mødreperspektiv
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/9605Date
2016-05-10Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Stenersen, Marthe DorotheaAbstract
SAMMENDRAG
Bakgrunn: Forskning synes i liten grad å rette fokus mot hvordan foreldre erfarer det å ha et barn med obstetrisk plexus brachialisskade, og hvordan de erfarer fysioterapioppfølgingen som gjøres i forbindelse med dette. Slik kunnskap vil være nyttig for fysioterapeuter og annet helsepersonell som står disse barna nær i hverdagen. Det gir et innblikk i foreldrenes situasjon, og kan gi en retning for hvordan den fysioterapifaglige oppfølgingen bør organiseres for å gi foreldrene nødvendig støtte og motivasjon i hverdagen.
Hensikt: Hensikten med studien er å få innsikt i mødres erfaringer med det å ha et barn med obstetrisk plexus brachialisskade, og hvordan de erfarer det kommunale fysioterapitilbudet.
Materiale og metode: Kvalitativt forskningsintervju ble valgt som metode, og studien er forankret i den hermeneutiske og fenomenologiske vitenskapstradisjonen. Tre mødre ble intervjuet, med barn i alderen 1,5 til 5 år.
Resultat: Sentrale tema i studien viste seg å være hvordan fysioterapeuter og annet helsepersonell kommuniserer med mødrene, og hvordan informasjon formidles mellom disse. Det kan synes som om omgivelser og rammeforhold kan være av betydning når fysioterapeuter møter foreldre. Å møte foreldre ansikt til ansikt kan skape en større tiltro til fysioterapeuten, særlig når samhandlingen foregår på arenaer hvor fysioterapeuten ikke har sin avklarte rolle. Videre fremkom det at mødrene innehar en behandlerrolle for barna sine, og at de veiledes av fysioterapeuter i daglig stimulering av armen. Ulike rammefaktorer kan være av betydning for om dette er en rolle mødrene selv velger å ta. Av fysioterapitiltak mødrene veiledes i trekkes særlig passive tøyeøvelser frem med mål om å opprettholde god bevegelighet og bedre funksjon i barnets arm. En slik tilnærming gir barnet få muligheter til egenaktivitet, noe som er en forutsetning for motorisk læring.
Nøkkelord: Obstetrisk plexus brachialis, barnefysioterapi, kommunehelsetjenesten, mødreperspektiv.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2016 The Author(s)
The following license file are associated with this item: