Selvopplevd oral helse hos eldre i Troms i alderen 67 til 79 år
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/10960Dato
2016-05-20Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Mål med studien: Målet med oppgaven var å kartlegge den selvopplevde orale helsen hos et utvalg eldre i aldersgruppen 67 til 79 år i Troms fylke. Vi ville også undersøke hvordan den selvopplevde tannhelsen påvirkes av tannstatus, munntørrhet og selvopplevd generell helse.
Material og metode: Oppgaven baserer seg på materiale innhentet fra prosjektet «Tromstannen – munnhelse i Troms fylkeskommune» fra 2013. Våre analyser er basert på 264 respondenter i aldersgruppen 67-79år. Svar fra spørreskjema ble koblet mot data fra kliniske undersøkelser (røntgenbilder og kliniske foto). I tillegg gjennomførte vi litteratursøk på blant annet Pubmed.gov.
Resultater: Resultatene viser at få har proteser, og at andelen med egne tenner er høy. Vi fikk bekreftet hypotesene «Eldre med 20 eller flere tenner har bedre selvopplevd tannhelse», «Pasienter med protese har dårlig selvopplevd tannhelse» og «Mennesker med nedsatt generell helse har dårlig selvopplevd tannhelse». Mens hypotesen «Munntørrhet gir dårligere selvopplevd tannhelse» ble avkreftet.
Konklusjon: Tannstatusen i Nord-Norge synes å ha bedret seg betraktelig i løpet av de siste 20 årene, og er nå på samme nivå som resten av landet. Antall tenner spiller en viktig rolle både for egenvurdering av tannhelse og den generelle helse.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2016 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: