Sikkerhetskultur hos fotballklubber. En studie av frivillighets- og deltidsarbeids påvirkning på sikkerhetskultur
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/11343Dato
2017-06-22Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Gulbrandsen, Jonas HolmbergSammendrag
Fotballstadioner har ved flere anledninger vært utsatt for uønskede hendelser der fravær av sikkerhetskultur har blitt omtalt som en hovedårsak til hvordan hendelsen kunne oppstå. Denne oppgaven undersøker sikkerhetskulturen ved en stor europeisk fotballklubb som spiller på en stadion med en kapasitet på over 35 000 mennesker. På bakgrunn av at flere tusen mennesker er samlet på et lite avgrenset område er det stort behov for stewards (sikkerhetsvakter), men som følge av få arrangement er det ikke mulig å ha disse ansatt på heltid. I oppgavens fotballklubb jobber samtlige stewards frivillig. Dermed har oppgaven i tillegg til å studere sikkerhetskulturen, undersøkt hvordan deltid og frivillighet påvirker sikkerhetskulturen. Oppgavens problemstilling er: I hvilken grad har Abc Fotballklubb en god sikkerhetskultur, og hvordan påvirkes den av at majoriteten av de ansatte jobber frivillig og deltid?
Problemstillingen har blitt besvart gjennom et case-studie der det har blitt foretatt kvalitative intervju, observasjoner og dokumentanalyse. Empirien har blitt drøftet opp mot et teoretisk rammeverk der sikkerhetskultur har blitt belyst gjennom teorier som blant annet omhandler informert kultur, informasjonsflyt, trening, og hvordan deltid og frivillighetsarbeid påvirker sikkerhetskulturen i en organisasjon.
Det eksterne lovverket legger ikke opp til god sikkerhetskultur i oppgavens fotballklubb. Derimot har ledelsen en sterk forpliktelse til sikkerhet noe som legger grunnlaget for god sikkerhetskultur. Basert på fotballklubbens organisatoriske strukturer og ledelsens håndtering av elementer som informasjonsflyt, rettferdighet, organisatorisk fleksibilitet, læring og trening har fotballklubben en informert kultur og blir kategorisert som en proaktiv organisasjon. Dette peker i retning av at organisasjonen har god sikkerhetskultur. Det er samtidig flere svakheter og utfordringer med sikkerhetskulturen i fotballklubben.
Noen av disse utfordringene er knyttet til deltidsarbeid og frivillighet. Deltidsarbeid påvirker sikkerhetskulturen i form av mangelfull tid til utvikling og ivaretagelse av god sikkerhetskultur. Mindre tid til trening, kommunikasjon, og sosialisering fører til utfordringer for sikkerhetskulturen. Fotballklubbens sikkerhetsavdeling tar med seg sine deltidsansatte og frivillige på en årlig treningstur til Syden. Gjennom sosialisering og trening tyder mye på at oppholdet i Syden fører til høyt tillitsforhold mellom de ansatte og en forpliktelse til sikkerhet, noe som dermed begrenser utfordringene knyttet til deltidsarbeid. Samtidig er det alltid noen som ikke får dratt på disse turene, noe som er en av konsekvensene av frivillig arbeid.
Frivillighet utfordrer hva ledelsen kan forvente av stewardens oppmøte. Familie og primærjobb er faktorer som påvirker de frivilliges forpliktelse og mulighet til å delta på treningsturer og jobbe som steward. På hverdager er det derfor spesielt vanskelig å jobbe frivillig som følge av andre forpliktelser. Summen av dette utfordrer sikkerhetskulturen ved at det er ingen garanti for at de ansatte deltar på treningsturer eller kommer på jobb. Frivillige er også ofte slitne etter å ha vært på arbeid hos primærarbeidsgiveren noe som kan legge begrensninger på deres innsats og evne til å håndtere uønskede hendelser. Dermed risikerer fotballklubben å ha uopplagte ansatte noe som kan begrense informasjonsflyten og evnen til å identifisere uønskede hendelser. Samtidig frigir frivillighet økonomiske midler som kan bli investert i sikkerhetskulturen.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2017 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: