Show simple item record

dc.contributor.advisorEsaiassen, Margrethe
dc.contributor.advisorJoensen, Sjurdur
dc.contributor.authorOlsen, Christian H.
dc.date.accessioned2007-09-05T10:37:50Z
dc.date.available2007-09-05T10:37:50Z
dc.date.issued2007-05
dc.description.abstractFor å imøtekomme nye kjøpstrender, er det viktig å kunne tilby såkalte klar-til-bruk produkter av utvannet klippfisk. Samtidig er det viktig å produsere produkter med så lang holdbarhet i kjølt tilstand som mulig. Tidligere forsøk har imidlertid vist at holdbarheten til kjølelagret utvannet klippfisk er svært kort sammenlignet med produkter av fullsaltet klippfisk. Målet med dette arbeidet har vært å undersøke hvilke effekter utvanningsprosessen har på kvaliteten til den utvannede klippfisken. Første del av studiet omfattet undersøkelser rundt bruken av ulike utvanningstemperaturer i intervallet 0-20°C. Det viste seg at kvaliteten i hovedsak var bestemt av utvanningstid, og det ble derfor satt i gang ytterligere to forsøk for å undersøke hvilken effekt en utvanningstemperatur på 0°C hadde for holdbarheten til utvannet klippfisk i kjølt tilstand. Etter hva resultatene har vist er det ingenting som tyder på at bruken av 0°C som utvanningstemperatur gir produkter med dårligere kvalitet sammenlignet med klippfisk vannet ut ved høyere temperaturer. Derimot viste det seg at utvanning ved 0°C ga en lavere bakterievekst i den utvannede klippfisken både etter endt utvanning og i løpet av en kjølelagringsperiode ved 0°C på 25 dager sammenlignet med fisk vannet ut ved 4 og 10°C. I tillegg viste forsøkene at det ikke var signifikante forskjeller i verken pH eller TVN-innhold mellom fisk vannet ut ved 0, 4, og 10°C. Holdbarheten med hensyn på mikrobiologisk vekst hos klippfisken som var vannet ut ved 0°C ble beregnet til å være 21 dager, noe som var tre dager lengre enn fisk vannet ut ved de øvrige temperaturer.en
dc.format.extent2218595 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/1161
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_975
dc.language.isonoben
dc.publisherUniversitetet i Tromsøen
dc.publisherUniversity of Tromsøen
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2007 The Author(s)
dc.subjectVDP::Teknologi: 500::Næringsmiddelteknologi: 600en
dc.subjectVDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929en
dc.subjectklippfisken
dc.subjectutvanningen
dc.subjectkvaliteten
dc.subjectholdbarheten
dc.subjectbakterieveksten
dc.titleUtvanning av klippfisk. Prosessens betydning for fiskens kvaliteten
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveen


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record