dc.contributor.advisor | Esaiassen, Margrethe | |
dc.contributor.advisor | Joensen, Sjurdur | |
dc.contributor.author | Olsen, Christian H. | |
dc.date.accessioned | 2007-09-05T10:37:50Z | |
dc.date.available | 2007-09-05T10:37:50Z | |
dc.date.issued | 2007-05 | |
dc.description.abstract | For å imøtekomme nye kjøpstrender, er det viktig å kunne tilby såkalte klar-til-bruk produkter
av utvannet klippfisk. Samtidig er det viktig å produsere produkter med så lang holdbarhet i
kjølt tilstand som mulig. Tidligere forsøk har imidlertid vist at holdbarheten til kjølelagret
utvannet klippfisk er svært kort sammenlignet med produkter av fullsaltet klippfisk.
Målet med dette arbeidet har vært å undersøke hvilke effekter utvanningsprosessen har på
kvaliteten til den utvannede klippfisken. Første del av studiet omfattet undersøkelser rundt
bruken av ulike utvanningstemperaturer i intervallet 0-20°C. Det viste seg at kvaliteten i
hovedsak var bestemt av utvanningstid, og det ble derfor satt i gang ytterligere to forsøk for å
undersøke hvilken effekt en utvanningstemperatur på 0°C hadde for holdbarheten til utvannet
klippfisk i kjølt tilstand.
Etter hva resultatene har vist er det ingenting som tyder på at bruken av 0°C som
utvanningstemperatur gir produkter med dårligere kvalitet sammenlignet med klippfisk
vannet ut ved høyere temperaturer. Derimot viste det seg at utvanning ved 0°C ga en lavere
bakterievekst i den utvannede klippfisken både etter endt utvanning og i løpet av en
kjølelagringsperiode ved 0°C på 25 dager sammenlignet med fisk vannet ut ved 4 og 10°C. I
tillegg viste forsøkene at det ikke var signifikante forskjeller i verken pH eller TVN-innhold
mellom fisk vannet ut ved 0, 4, og 10°C. Holdbarheten med hensyn på mikrobiologisk vekst
hos klippfisken som var vannet ut ved 0°C ble beregnet til å være 21 dager, noe som var tre
dager lengre enn fisk vannet ut ved de øvrige temperaturer. | en |
dc.format.extent | 2218595 bytes | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/1161 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_975 | |
dc.language.iso | nob | en |
dc.publisher | Universitetet i Tromsø | en |
dc.publisher | University of Tromsø | en |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2007 The Author(s) | |
dc.subject | VDP::Teknologi: 500::Næringsmiddelteknologi: 600 | en |
dc.subject | VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 | en |
dc.subject | klippfisk | en |
dc.subject | utvanning | en |
dc.subject | kvalitet | en |
dc.subject | holdbarhet | en |
dc.subject | bakterievekst | en |
dc.title | Utvanning av klippfisk.
Prosessens betydning for fiskens kvalitet | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | en |