Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEsaiassen, Margrethe
dc.contributor.advisorJoensen, Sjurdur
dc.contributor.authorOlsen, Christian H.
dc.date.accessioned2007-09-05T10:37:50Z
dc.date.available2007-09-05T10:37:50Z
dc.date.issued2007-05
dc.description.abstractFor å imøtekomme nye kjøpstrender, er det viktig å kunne tilby såkalte klar-til-bruk produkter av utvannet klippfisk. Samtidig er det viktig å produsere produkter med så lang holdbarhet i kjølt tilstand som mulig. Tidligere forsøk har imidlertid vist at holdbarheten til kjølelagret utvannet klippfisk er svært kort sammenlignet med produkter av fullsaltet klippfisk. Målet med dette arbeidet har vært å undersøke hvilke effekter utvanningsprosessen har på kvaliteten til den utvannede klippfisken. Første del av studiet omfattet undersøkelser rundt bruken av ulike utvanningstemperaturer i intervallet 0-20°C. Det viste seg at kvaliteten i hovedsak var bestemt av utvanningstid, og det ble derfor satt i gang ytterligere to forsøk for å undersøke hvilken effekt en utvanningstemperatur på 0°C hadde for holdbarheten til utvannet klippfisk i kjølt tilstand. Etter hva resultatene har vist er det ingenting som tyder på at bruken av 0°C som utvanningstemperatur gir produkter med dårligere kvalitet sammenlignet med klippfisk vannet ut ved høyere temperaturer. Derimot viste det seg at utvanning ved 0°C ga en lavere bakterievekst i den utvannede klippfisken både etter endt utvanning og i løpet av en kjølelagringsperiode ved 0°C på 25 dager sammenlignet med fisk vannet ut ved 4 og 10°C. I tillegg viste forsøkene at det ikke var signifikante forskjeller i verken pH eller TVN-innhold mellom fisk vannet ut ved 0, 4, og 10°C. Holdbarheten med hensyn på mikrobiologisk vekst hos klippfisken som var vannet ut ved 0°C ble beregnet til å være 21 dager, noe som var tre dager lengre enn fisk vannet ut ved de øvrige temperaturer.en
dc.format.extent2218595 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/1161
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_975
dc.language.isonoben
dc.publisherUniversitetet i Tromsøen
dc.publisherUniversity of Tromsøen
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2007 The Author(s)
dc.subjectVDP::Teknologi: 500::Næringsmiddelteknologi: 600en
dc.subjectVDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929en
dc.subjectklippfisken
dc.subjectutvanningen
dc.subjectkvaliteten
dc.subjectholdbarheten
dc.subjectbakterieveksten
dc.titleUtvanning av klippfisk. Prosessens betydning for fiskens kvaliteten
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel