Forekomst og operativ behandling av gynekologiske fistler i Norge
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/12955Dato
2016-05-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Flaatten, Katrine TrovikSammendrag
Bakgrunn: Gynekologiske fistler er en sjelden tilstand i industrialiserte land. For å sikre likeverdig og god behandling ble det i 2012 opprettet en nasjonal behandlingstjeneste for gynekologiske fistler (NBTGF) ved Kvinneklinikken Haukeland Universitetssykehus (KK HUS). Det finnes ingen nasjonal oversikt over forekomst av underlivsfistler i Norge. Vi ønsket med denne oppgaven å belyse nasjonal forekomst og kirurgisk behandling av gynekologiske fistler.
Metode: Retrospektiv nasjonal sykehuskohortstudie av alle kvinner behandlet 01.01.08 - 31.12.14 med diagnose N82 registrert i Norsk Pasientregister (NPR). Utfallsvariablene er antall pasienter registrert med en gynekologisk fisteldiagnose, gynekologisk fisteltype, kvinnens alderskategori, helseregion, avdelingstype og prosedyrekoder. Kategoriske variabler ble sammenlignet med Chi-square test og lineære variabler med ikke-parametriske tester.
Resultat: 1627 kvinner med totalt 4475 kontakter var registrert med en gynekologisk fisteldiagnose, 75% med fistel som hoveddiagnose. 44% fikk utført gynekologisk fistelrelatert kirurgi, en insidens på 0.02% og disse hadde median 3 sykehuskontakter (range 1-67). Enterogenitale fistler var vanligst, og disse fikk utført mest fistelkirurgi. I forhold til demografi utførte Helse-Vest mest fistelrelatert kirurgi, mens det ble ikke påvist signifikant økning etter at NBTGF ble opprettet.
Konklusjon: Gynekologiske fistler i Norge er en uvanlig tilstand, med insidens på 0.02% som behandles kirurgisk, men representerer stor sykelighet for den enkelte pasient. Helse-Vest, som inkluderer NBTGF, utfører mest fistelrelatert kirurgi i Norge.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2016 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: