Hva karakteriserte implementeringen av nytt grunnleggende soldatutdanningsprogram i Brigade Nord? En casestudie med fokus på implementeringen av grunnleggende soldatutdanning i Brigade Nords støtteavdelinger
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/13363Dato
2018-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Temaet for denne oppgaven er implementeringsprosesser. En av utfordringene hos moderne organisasjoner er at de kontinuerlig må omstille seg og sine praksiser for å følge med omgivelsene.
Forsvaret er en organisasjon som har vært preget av flere omstillingsprosesser siden slutten av den kalde krigen i 1989. Det vil derfor kunne antas at Forsvaret er dyktige innenfor omstillingsprosesser. Denne oppgavens tema er implementeringsprosesser i Brigade Nord (BRIGN), avgrenset til støtteavdelingene i Brigaden.
Forfatterne ønsket å finne ut hva som karakteriserer implementeringsprosesser i BRIGN. Dette ble gjort ved en casestudie innenfor Brigaden sine støtteavdelinger på hvordan implementeringen av GSU1 har gått. GSU1 er et nytt grunnleggende soldatutdanningsprogram som skal gjennomføres for alle vernepliktige som tjenestegjør i Hæren.
Det oppgaven ønsket å finne svar på var hvilke karaktertrekk som kan kjennetegne implementeringsprosessen av GSU1 hos de fem utvalgte støtteavdelingene i BRIGN. Besvarelsen har en samfunnsvitenskapelig tilnærming, og undersøkelsen vil gjennomføres med et kvalitativt design i form av en casestudie. Datainnsamlingen i denne undersøkelsen ble gjennomført ved å intervjue ansatte fra BRIGN som har jobbet med utdanningsplanlegging innenfor GSU1 hos støtteavdelingene. Intervjuene ble gjennomført med seks utdanningsplanleggere på kompani og bataljonsnivå fra de ulike støtteavdelingene.
Ut ifra noen faktorer ble følgende problemstilling utarbeidet:
Hva karakteriserte implementeringen av nytt grunnleggende soldatutdanningsprogram i Brigade Nord? For å konkretisere problemstillingen ytterligere ble det utarbeidet følgende forskningsspørsmål:
1. Hvordan ble implementeringen av GSU1 i støtteavdelingene gjennomført?
2. Hva var tidshorisonten på implementeringsprosessen fra GSU1 ble utgitt til den skulle være satt i praksis?
3. Hvilke konkrete kontrolltiltak ble iverksatt av nivået over for å følge opp implementeringen av GSU1 i BRIGN sine støtteavdelinger?
4. Ble det gjort interne tilpasninger i GSU1 hos de forskjellige støtteavdelingene, som har resultert i ulik måloppnåelse mellom avdelingene?
5. Hadde avdelingene nødvendig kompetanse for å gjennomføre implementering av GSU1?
Forskningsspørsmålene ga grunnlag for en intervjuguide som respondentene ble intervjuet med. Deretter ble resultatene presentert og analysert opp imot teorien presentert i teorikapittelet. Til slutt presenteres de tre viktigste karaktertrekkene ved implementeringen som en konklusjon og avslutning på oppgaven.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2018 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: