Show simple item record

dc.contributor.advisorSydnes, Are Kristoffer
dc.contributor.authorWoll, Gøran Bredahl
dc.date.accessioned2018-08-29T09:07:24Z
dc.date.available2018-08-29T09:07:24Z
dc.date.issued2018-06-01
dc.description.abstractDenne masteroppgaven er et bidrag til diskusjonen rundt sikkerhetsstyringen i den norske oppdrettsnæringen. Oppgaven ser på frivillige miljøsertifiseringers påvirkning av sikkerhetsstyringen. Jeg har undersøkt om disse miljøsertifiseringene, som et biprodukt, også kan øke sikkerhetsstyringen i oppdrettsnæringen. Oppgaven er gjennomført som en kvalitativ case-studie og min empiri er innhentet gjennom dokumentanalyse og intervju av ni informanter fra åtte oppdrettsaktører med varierende størrelse, en informant fra Arbeidstilsynet, to eksterne revisorer fra sertifiseringsbyråer og en ekstern konsulent. Oppgavens problemstilling har vært følgende: Hvordan påvirker frivillige miljøsertifiseringer sikkerhetsstyringen i bedrifter i oppdrettsnæringen gjennom internkontroll for HMS? For å besvare problemstillingen har jeg benyttet tre forskningsspørsmål som har omhandlet balansen mellom intern og ekstern regulering, sikkerhetsstyring gjennom IK-HMS og påvirkningen av økt tilsynsaktivitet. Oppgaven konkluderer med at frivillige miljøsertifiseringer har påvirket sikkerhetsstyringen i bedrifter i oppdrettsnæringen i betydelig grad. For det første har sertifiseringene medført en mer ekstern kontroll av oppdretternes IK-HMS-system, samtidig som denne eksterne kontrollen også har styrket oppdretternes interne kompetanse for selvregulering av sikkerheten. For det andre har en mer konkret versjon av HMS-krav i sertifiseringene har oppdretterne fått en bedre forståelse for hva som kreves for å oppfylle de forskjellige kravene. For det tredje, på bakgrunn av en forøket tilsynsaktivitet, har de sertifiserte oppdretterne måttet arbeide mer kontinuerlig med sine IK-HMS-system. For det fjerde er det funn som tyder på at mindre oppdrettsaktører har brukt sertifiseringene som insentiver for å faktisk opprette et IK-HMS-system om oppfyller kravene. Til sammen har disse faktorene potensiale til å forbedre det systematiske IK-HMS-arbeidet hos sertifiserte aktører i oppdrettsnæringen.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/13606
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2018 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subject.courseIDSVF-3920
dc.subjectSamfunnssikkerheten_US
dc.subjectSikkerhetsstyringen_US
dc.subjectInternkontroll for HMS (IK-HMS)en_US
dc.subjectReguleringen_US
dc.subjectTilsynen_US
dc.subjectAkvakulturen_US
dc.subjectHavbruken_US
dc.subjectOppdrettsnæringen_US
dc.subjectVDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Informasjons- og kommunikasjonsvitenskap: 420::Sikkerhet og sårbarhet: 424en_US
dc.subjectVDP::Mathematics and natural science: 400::Information and communication science: 420::Security and vulnerability: 424en_US
dc.titleSertifiserer de seg sikrere? - En casestudie av frivillige miljøsertifiseringers innvirkning på sikkerhetsstyringen i oppdrettsnæringenen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)