Forvaltning av kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) - et økologisk eksperiment?
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/1377Dato
2008-02-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Øseth, EllenSammendrag
Kongekrabben, Paralithodes camtschaticus, ble satt ut i Barentshavet på 60-tallet av russiske
forskere, og har i dag etablert en reproduserende bestand både i russisk og norsk del av
Barentshavet. Krabben er en forvaltningsmessig utfordring ettersom den både er en
introdusert, fremmed art og en kommersielt lønnsom art. I dag har den en antatt utbredelse fra
grensa mot Russland og kanskje ned til Tromsøområdet, og det er indikasjoner på at det er
etableringer relativt langt fra kysten, også utenfor 12 nm, i norsk økonomisk sone.
Krabben er en fødemessig generalist som har potensial til å fjerne store mengder organismer
fra havbunnen, og den foretar sesongmessige vandringer for å skaffe seg føde og for å gyte.
Hunnkrabbene kan ha betydelige mengder egg som har en inkubasjonstid på nesten et år og en
larvefase på rundt to måneder i våre farvann, med en passiv transport med havstrømmene før
den slår seg ned på passende bunnsubstrat. Kjønnsmodning ser ut til å inntreffe ved 110 mm
ryggskjoldlengde for både hunner og hanner.
Gjennom en nylig fremlagt Stortingsmelding om forvaltning av kongekrabbe skisseres
hvordan norske myndigheter ønsker å forvalte denne fremmede arten; både gjennom et
utrydningsfiskeri med gitte tiltak for å begrense spredning og gjennom et kommersielt fiskeri
innen et geografisk avgrenset område. Der foreslås det å starte et kommersielt fiskeri også
etter hunner, men det gjøres ikke noen vurdering av minstestørrelse eller beskatningsgrad for
dem. Ut fra biologiske kriterier ser det ut til at et minstemål for hunner på 125 mm
ryggskjoldlengde vil være formålstjenlig ut fra et ønske om fortsatt å ha en kommersiell
bestand.
Med det økende fokus på biologisk mangfold og økosystembasert forvaltning kan det stilles
store spørsmålstegn ved den forvaltningsmessige behandlingen av kongekrabbe. Det er en
meget stor utfordring å kombinere forvaltning av en introdusert art som en ressurs med
grunnelementene i økosystembasert forvaltning. Jeg gjør i denne oppgaven noen betraktninger
og kommer med noen anbefalinger i forhold til hvordan dilemmaet rundt kongekrabben kan
vurderes og handteres.
Forlag
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2008 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen:
Relaterte innførsler
Viser innførsler relatert til tittel, forfatter og emneord.
-
Levendelagret rødspette (Pleuronectes platessa) – velferd og kvalitet
Pettersen, Ingrid Marie; Aaknes, Vilde Synnøve (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)I dag er verdikjeden for fisk og skalldyr bygget opp rundt utnyttelse av et fåtall arter som kan fanges i store volum og med høy markedsverdi. Bruk av lite eller ikke utnyttede marine ressurser kan være en bærekraftig tilnærming for å innfri fremtidige krav og etterspørsel til fiskekonsum. Rødspette (Pleuronectes platessa) er den viktigste flatfisken i volum og verdi i europeiske fiskerier. Både ... -
The management of lobster in coastal Skagerrak : recreational fisheries, unreported commercial catches andmarine protected areas
Kleiven, Alf Ring (Doctoral thesis; Doktorgradsavhandling, 2010-09-30)The implementation of four experimental lobster reserves in Norway in 2006 highlighted a set of important questions regarding lobster management. This thesis presents a study on the management and fishery of the European lobster (Homarus gammarus) in Skagerrak. Firstly, the implementation process of the lobster reserves was analysed. It revealed that local stakeholders, such as recreational fishers, ... -
Granularity and its importance for traceability in seafood supply chains
Karlsen, Kine Mari (Doctoral thesis; Doktorgradsavhandling, 2011-08-26)The purpose of this thesis was to study granularity and its importance for traceability in seafood supply chains. The following hypothesis was applied in this thesis: The implementation of traceability of seafood is affected by the granularity level of the traceable units. Three sub-tasks were carried out to test the hypothesis: 1) identify critical traceability points (CTPs) of seafood products, ...