Horisontale fusjoner og innovasjon
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/1550Date
2008-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Halvorsen, Knut-Åge VargrenAbstract
Denne oppgaven tar for seg en horisontal fusjon mellom 2 bedrifter i et marked med homogene produkter. Hensikten med oppgaven er å se om nivået på FoU (Forskning og Utvikling) blir påvirket av den endrede konkurransesituasjonen i markedet som en fusjon vil medføre. Modellen som ligger til grunn for analysen er hentet fra Halmenschalger (2004). Modellen er en Cournout-modell med 3 bedrifter og homogene varer. Det blir sett på tre tilfeller av fusjon innenfor rammeverket i modellen. Tilfellene for fusjon skilles ved å se på endringer i forhold mellom grensekostnadene til de involverte bedriftene. Ser også på tilfeller av samme karakter hvor FoU-delen i modellen er fjernet. Det gjør at jeg kan se hvor stor innvirkning FoU har på fusjonene.
Det er gjort en velferdsanalyse som sammenligner de tre fusjonstilfellene med kartelløsningen og FoU -konkurranseløsningen fra Halmenschlager (2004). Resultatene fra denne velferdsanalysen viser at det vil være en velferdsøkning i alle tre tilfellene med fusjon i forhold til tilfellene fra Halmenschlager (2004).
Oppgaven tar også for seg norsk konkurransepolitikk og konkurranselovgivning, samt hvilke mål disse har for innovasjon, og samarbeid mellom bedrifter.
Resultatene jeg kommer frem til er at FoU er viktig for samfunnet, og en fusjon vil i dette rammeverket føre til høyere FoU nivå i samfunnet. Effektene er størst når den bedriften som er mest effektiv i utgangspunktet fusjonerer med en av bedriftene som henger etter i den teknologiske fremgangen. Samtidig som produksjonen er plassert i den mest effektive bedriften, hvor lavest grensekostnad avgjør hvilken bedrift som er mest effektiv.
Publisher
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2008 The Author(s)
The following license file are associated with this item: