Barn som lever med vold i nære relasjoner
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/1602Dato
2008-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Oppgaven tar opp temaet barn som lever med vold i nære relasjoner. Den belyser og drøfter forskningsspørsmål knyttet til konsekvenser og tegn hos barnet. Oppgaven tar for seg utfordringer i forhold til helsesøsters arbeid, med å hjelpe og avdekke familievold, samt utfordringer i forhold til kulturforskjeller. Videre retter vi søkelyset mot helsesøsters kunnskap og kompetanse i arbeid med voldsutsatte barn, samt meldeplikt ved bekymring.
Med vold i nære relasjoner menes i oppgaven psykisk og fysisk vold mellom nære omsorgspersoner, der barnet er vitne til, og/eller direkte utsatt for vold. Å oppleve vold kan føre til en rekke konsekvenser for barn, og vi har redegjort for følgende: tilknytningsvansker, traumereaksjoner, nevrobiologisk skjevutvikling, atferdsvansker, mangel på sosial kompetanse, kognitiv utviklingsforstyrrelser og plager med somatisk og fysisk helse.
Vitenskapsteoretisk trekker oppgaven mot sosiokulturell tilnærming. Vi viser med dette at barnets oppvekst må ses i sammenheng med gjensidig påvirkning mellom barnet og miljømessige og kulturelle faktorer. Vi finner helsestasjon som en viktig del av barnets miljø, fordi den er en nærliggende instans som jobber tett på barnet over tid.
Vi gjennomfører en spørreundersøkelse rettet til helsesøstre, vi velger spørreskjema med åpne spørsmål.
Avslutningsvis drøfter vi tanker og refleksjoner omkring hvordan man kan hjelpe voldsutsatte barn på best mulig måte.
Forlag
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2008 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: