dc.description.abstract | I følge Arbeidstilsynet er industrien en næring med mange registrerte skader og ulykker, og er en av fire næringer med flest arbeidsskadedødsfall. Bedrifter tilknyttet forsvarsindustrien håndterer blant annet ammunisjon, kjemikalier, sprengstoff og eksplosiver. Feil i denne type industri kan derfor medføre ulykker med alvorlige konsekvenser for liv, helse og miljø, og er dermed avhengig av et høyt sikkerhetsnivå. Fevolden, Andås, and Christiansen (2009) viser imidlertid at forsvarsindustrien har høy kompetanse innen sikkerhet med godt utviklede sikkerhetssystemer. Ledelses- og virksomhetsfilosofien Lean har fått global utbredelse og blir stadig mer populær. Varianten Lean Production benyttes i enkelte industrivirksomheter som bedriver masseproduksjon av varer og tjenester (Johnstad, Giæver, Holtskog, & Strand, 2012).
Denne studien har sett nærmere på hvordan Lean Production kan påvirke sikkerheten i forsvarsindustrien sett i lys av fire ulike teoretiske perspektiver på sikkerhet og tidligere forskning. Formålet med studien har vært å kaste lys over en relevant og dagsaktuell tematikk.
Problemstillingen som studien har hatt til hensikt å besvare er: Hvordan kan Lean Production påvirke sikkerheten i forsvarsindustrien?
Studien er gjennomført som en fortolkende casestudie av en norsk forsvarsbedrift som benytter Lean Production, og er således valgt ut på bakgrunn av dens relevans og aktualitet opp mot studiens problemstilling. Studien har primært en kvalitativ tilnærming, men den har imidlertid et flermetode design med anvendelse av både kvalitative og kvantitative metoder. Det empiriske datamaterialet er et resultat av ni individuelle forskningsintervjuer, en spørreundersøkelse, deltakende observasjon og intern statistikk hentet fra casebedriftens rapporteringssystem.
Funnene i studien tyder på at Lean Production kan bidra til økt kommunikasjons- og informasjonsflyt vedrørende sikkerhet og en oppfattelse av HMS som et felles ansvarsområde uavhengig av avdeling eller stilling. Studien tyder videre på at Lean Production har potensial til å styrke organisatorisk sikkerhetsforståelse, sikkerhetskultur og resiliens, og bidra til økt sikkerhet i forsvarsindustrien. Disse positive effektene forutsetter imidlertid en god strategi for implementering, gode og tydelige prioriteringer, riktig anvendelse av Lean verktøyene, ivaretakelse og verdsettelse av de ansatte og deres erfaring og kompetanse, samt involvering av ansatte i sentrale drifts- forbedrings- og beslutningsprosesser. Sist, men ikke minst, er en tett oppfølging av selve implementeringsprosessen helt avgjørende for å lykkes med Lean arbeidet. | en_US |