dc.contributor.advisor | Sønvisen, Signe Annie | |
dc.contributor.author | Leistad, Ådne Esaiassen | |
dc.date.accessioned | 2019-12-05T11:13:16Z | |
dc.date.available | 2019-12-05T11:13:16Z | |
dc.date.issued | 2019-05-15 | |
dc.description.abstract | Forskning knyttet til ledelse og innvirkning den har på organisasjoner gjennomføres nesten daglig verden over, og er blitt en tematikk som rettes mye fokus både i arbeidslivet og i akademia. Forskning knyttet direkte opp til ledelse i oppdrettsnæringen virker derimot å være mer eller mindre fraværende. Dette på tross av at det er en ansvarstynget rolle, innen et næringssegment som for fremtiden spås stor utvikling. Med grunnlag i personlig interesse og manglende forskning på området har jeg valgt å rette denne masteroppgaven mot ledelse i oppdrettsnæringen, hvor driftsleders styringsform og dens innvirkning på arbeidskultur er fokusområdet.
Formålet med denne oppgaven er gjennom tre forskningsspørsmål prøve å fastslå hvorvidt driftsleders styringsform har innvirkning på arbeidskulturen for en matfisklokalitet. 1) I hvilken grad kan driftsleders styringsform plasseres i et kontinuum fra ekstremt kontrollerende til ekstremt delegerende, 2) Hvordan påvirker driftsleders styringsform faktorer som arbeidsinnsats, selvstendighet, prosedyrer og rutiner, og 3) Er driftsleder en nødvendig for at en matfisklokalitet skal lykkes over tid?
For å besvare presenterte forskningsspørsmål, og dermed problemstilling, er den metodiske tilnærmingen basert på triangulering. Observasjon, intervju, spørreundersøkelse og litteraturgjennomgang vil være grunnlag for studien. Gjennom feltarbeid, hvor driftsleder og ansatte ved tre lokaliteter er blitt observert og intervjuet, har man tilegnet seg en unik innsikt i de enkelte lokaliteters hverdag. Resultatene munnet ut i en beskrivelse av driftsledernes lederstiler basert på atferdstrekk, hvor man kunne kategorisere på et kontinuum for ekstremt kontrollerende til ekstremt delegerende. Videre antyder funn at driftsleders styringsform og holdninger har innvirkning på studerte faktorer knyttet til de ansattes utøvende atferd, hvor bruk av sikkerhetsutstyr, oppstartstidspunkt og pauser er de mest utslagsgivende faktorene. Gjennom å sammenfatte de funn som er avdekket i denne oppgaven og tidligere studier har man gjort seg opp formeningen at driftsleder er en nødvendighet for at matfisklokaliteter skal lykkes over tid. I tillegg til funn rettet direkte mot forskningsspørsmålene ble det gjort funn knyttet til driftsleders innvirkning på lokaliteters subkultur. Studien kan vise til en driftsleder som infiltrerer subkulturen på en av lokalitetene, og gjennom sin innvirkning på enhetens normer og holdninger påvirker deres atferd også når han ikke er til stede. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/16806 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2019 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | en_US |
dc.subject.courseID | FSK-3960 | |
dc.subject | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922 | en_US |
dc.subject | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922 | en_US |
dc.title | Arbeidskultur i oppdrettsnæringen. En studie om driftsleders styringsform og dens innvirkning på arbeidskultur for matfisklokaliteter | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |