Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSønvisen, Signe Annie
dc.contributor.authorLeistad, Ådne Esaiassen
dc.date.accessioned2019-12-05T11:13:16Z
dc.date.available2019-12-05T11:13:16Z
dc.date.issued2019-05-15
dc.description.abstractForskning knyttet til ledelse og innvirkning den har på organisasjoner gjennomføres nesten daglig verden over, og er blitt en tematikk som rettes mye fokus både i arbeidslivet og i akademia. Forskning knyttet direkte opp til ledelse i oppdrettsnæringen virker derimot å være mer eller mindre fraværende. Dette på tross av at det er en ansvarstynget rolle, innen et næringssegment som for fremtiden spås stor utvikling. Med grunnlag i personlig interesse og manglende forskning på området har jeg valgt å rette denne masteroppgaven mot ledelse i oppdrettsnæringen, hvor driftsleders styringsform og dens innvirkning på arbeidskultur er fokusområdet. Formålet med denne oppgaven er gjennom tre forskningsspørsmål prøve å fastslå hvorvidt driftsleders styringsform har innvirkning på arbeidskulturen for en matfisklokalitet. 1) I hvilken grad kan driftsleders styringsform plasseres i et kontinuum fra ekstremt kontrollerende til ekstremt delegerende, 2) Hvordan påvirker driftsleders styringsform faktorer som arbeidsinnsats, selvstendighet, prosedyrer og rutiner, og 3) Er driftsleder en nødvendig for at en matfisklokalitet skal lykkes over tid? For å besvare presenterte forskningsspørsmål, og dermed problemstilling, er den metodiske tilnærmingen basert på triangulering. Observasjon, intervju, spørreundersøkelse og litteraturgjennomgang vil være grunnlag for studien. Gjennom feltarbeid, hvor driftsleder og ansatte ved tre lokaliteter er blitt observert og intervjuet, har man tilegnet seg en unik innsikt i de enkelte lokaliteters hverdag. Resultatene munnet ut i en beskrivelse av driftsledernes lederstiler basert på atferdstrekk, hvor man kunne kategorisere på et kontinuum for ekstremt kontrollerende til ekstremt delegerende. Videre antyder funn at driftsleders styringsform og holdninger har innvirkning på studerte faktorer knyttet til de ansattes utøvende atferd, hvor bruk av sikkerhetsutstyr, oppstartstidspunkt og pauser er de mest utslagsgivende faktorene. Gjennom å sammenfatte de funn som er avdekket i denne oppgaven og tidligere studier har man gjort seg opp formeningen at driftsleder er en nødvendighet for at matfisklokaliteter skal lykkes over tid. I tillegg til funn rettet direkte mot forskningsspørsmålene ble det gjort funn knyttet til driftsleders innvirkning på lokaliteters subkultur. Studien kan vise til en driftsleder som infiltrerer subkulturen på en av lokalitetene, og gjennom sin innvirkning på enhetens normer og holdninger påvirker deres atferd også når han ikke er til stede.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/16806
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2019 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Akvakultur: 922en_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922en_US
dc.titleArbeidskultur i oppdrettsnæringen. En studie om driftsleders styringsform og dens innvirkning på arbeidskultur for matfisklokaliteteren_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)