Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorJensen, Ida-Johanne
dc.contributor.advisorElvevoll, Edel O.
dc.contributor.authorSkarpeid, Martin Skipperud
dc.date.accessioned2019-12-05T11:22:13Z
dc.date.available2019-12-05T11:22:13Z
dc.date.issued2019-05-29
dc.description.abstractDet økende behovet for mat til en befolkning i vekst har ført til et utvidet søk etter nye ressurser og mer effektiv utnyttelse av eksisterende ressurser. For å øke det globale utbytte av den totale biomassen som produseres i havene, har det blitt foreslått å utnytte organismer lavere i næringskjeden, for å redusere tap av biomasse i energioverføringen blant organismene i næringskjeden. Mesopelagisk fisk er eksempler på slike underutnyttede arter. En av grunnene til at disse fiskeslagene i liten grad har blitt utnyttet, er at fiskene er små og skjøre, noe som fører til rask nedbrytelse. Det overordnede målet med oppgaven var å dokumentere den biokjemiske sammensetningen av den mesopelagiske fisken laksesild (Maurolicus muelleri), samt undersøke nedbryting av næringsstoffene, med særlig hensyn på fett. Laksesild ble fangstet i Norskehavet i september 2018 og frosset i blokk (-20°C) inntil analysene ble utført (4-5 måneder etter fangst). Omtrent 100 fisk ble kvernet i en samleprøve og lagret i en tildekt lufttett beholder. Nedbrytelsesprosessen foregikk på kjølerom (3°C). Prøvene ble undersøkt ved tining, og 6, 12, 24 og 168 timer etter tining. Ved tining var totalt prosentinnhold av fett, protein, vann og aske på henholdsvis 15; 10,5; 66 og 3, til sammen 94,5 % av fisken. Laksesild hadde en lav n-6/n-3 ratio (0,05) og av den totale fettsyresammensetningen utgjorde de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA 18 %. Laksesild hadde samtlige protein-bundne aminosyrer, med tilstrekkelig innhold av essensielle aminosyrer over referenaseinntaket for både mennesker og fisk. I tillegg hadde samleprøven 143 mg/100 g av den frie aminosyren taurin. Innholdet av fett, protein, vann og aske var uendret 168 timer etter tining. Det ble observert en reduksjon i flerumettede fettsyrer (PUFA) (25,7 til 22,5 %), inkludert de langkjedete flerumettede omega-3 fettsyrene (LC-n-3-PUFA) (18 til14,5 %), samt en økning i mettede fettsyrer (SFA) (32 til 33 %) og enumettede fettsyrer (MUFA) (41 til 44 %). Det var et høyt innhold av frie fettsyrer (FFA) i det ferske råstoffet, som tyder på at det har foregått forringelse av fett før analysene ble utført. Graden av oksidasjon ble målt 7 måneder etter fangst, og ved tining ble råstoffet anslått å være i slutten av propageringsfasen, og termineringsfasen var startet.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/16809
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.holderCopyright 2019 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectSjømaten_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920en_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920en_US
dc.titleNæringsinnhold av mesopelagisk fisk. Nedbryting av laksesild (Maurolicus muelleri), med fokus på fett.en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)