Helsesykepleieres holdninger til, og kunnskap om, barns munnhelse. Er dagens kunnskapsnivå tilstrekkelig?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/17072Date
2019-05-16Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Sammendrag
Mål: Kunnskap om risiko er avgjørende for å kunne iverksette forebyggede tiltak for, eller i det hele tatt oppdage, barn som er utsatt for nedsatt munnhelse. Vi ønsket med denne studien å se på hvilke holdninger, og hvilket kunnskapsnivå, som foreligger hos helsesykepleiere når det gjelder små barns munnhelse. To fylker fra ulike deler av landet ble valgt for å se om det fantes forskjeller i svarene som ble samlet inn.
Metode: To like, men separate, nettbaserte spørreskjema ble sendt ut til helsesykepleiere i henholdsvis Troms og Hedmark. Deltakerne var alle helsesykepleiere med medlemskap i Landsforeningen av Helsesykepleiere (LAH). Spørreskjemaet hadde til sammen 17 spørsmål som i hovedsak bestod av avkrysningsoppgaver. Noen få avkrysningsoppgaver hadde oppfølgingsspørsmål i kortsvarformat. Første del av spørreskjema hadde som hensikt å kartlegge kunnskap vedrørende barns munnhelse, mens siste del tok for seg helsesykepleieres holdninger rundt samme emne. Svarene ble gitt fullstendig anonymt. Videre ble hver kommune i Troms og Hedmark kontaktet per telefon for å finne antall helsesykepleiere i arbeid innenfor arbeidsområdet «Helsestasjon 0-5 år», for å så kunne regne ut svarprosent. Innsamlet data ble analysert og ordnet i forenklede tabeller.
Resultat: Av 66 deltakere fra Troms var 35 svarskjema aktuelle for studien, da disse jobbet innenfor arbeidsområdet «Helsestasjon 0-5 år». I Hedmark var 18 av 53 svarskjema aktuelle. Svarprosentene var 53% for Troms og 30% for Hedmark. I gjennomsnitt utfører 28% av Helsesykepleierne en munnundersøkelse av barna ved de faste konsultasjonene (Tabell 1-4). Deltakerne føler seg lite kompetent til å utføre deler av retningslinjenes anbefalinger i praksis. Det ble funnet store variasjoner mellom fylkene angående årsaker bak henvisninger til den offentlige tannhelsetjenesten (DOT). I enkelte tilfeller eksisterer det ikke samarbeid med DOT.
Konklusjon: Denne studien konkluderer med et klart behov for et bedre samarbeid mellom DOT og helsestasjon. Til tross for sterke anbefalinger fra Helsedirektoratet, tydelig utdypet i nasjonale retningslinjer for det helsefremmende og forebyggende arbeidet i helsestasjon, er det få helsesykepleiere i Troms og Hedmark som utfører kliniske munnundersøkelser. Helsesykepleiere uttrykker stor misnøye med utdanningen sin med hensyn til barn og munnhelse, og det bør derfor stilles krav til innholdet i utdanningene vedrørende dette emnet.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: