Analyse av strukturer og bevegelsesdata i det ustabile fjellskredområdet Gámmanjunni 3, Kåfjord kommune, Troms og Finnmark fylke. Med vekt på kontrollerende faktorer, skråningsprosesser, bevegelsesdynamikk og skredmodeller.
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/18435Dato
2020-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Hansen, Anne-MarteSammendrag
Gámanjunni 3 er et av de ustabile fjellpartiene i Norge med høyest bevegelseshastighet. Hovedmålet med studiet er å sammenstille gamle og nye feltdata, bevegelsesdata og geofysiske data fra tidligere studier ved Gámanjunni 3 til en helhetlig geologisk modell i 3D, og undersøke hvilke interne og eksterne faktorer som kontrollerer fjellpartiet. I tillegg skal det fokuseres på bevegelsesdynamikk, sesongvariasjoner i deformasjonshastighet og om det er mulig å dele opp fjellpartiet beroende på strukturer, morfologiske elementer og bevegelsesdata.
Berggrunnen ved Gámanjunni 3 består av kaledonske, mekanisk ulike glimmerskifre, med varierende innhold av muskovitt og biotitt. Fjellpartiet er dominert av to listriske sprekkesett strykende fra NV-SØ med fall mot SV og fra NØ-SV med fall mot NV, som kan sees i sammenheng med post-kaledonsk sprø rifting. De to distinkte bakskrentene og subsidiære skrenter har samme orientering som sprekkesettene. Flere ulike skredmekanismer er observert lokalt i skredet, primært kileutglidning, men også planarutglidning og utvelting, hvor de utgående glideplanene trolig er foliasjonsparallelle svakt hellende sprø og duktile plan. Morfologiske elementer kan sees i sammenheng med strukturelementer, der f.eks. store mengder talus observeres i underkant av skrenter. Overvåkingsdata viser at hastigheten og stupningen på bevegelsene endrer seg nedover fjellpartiet, fra høy i øvre del til lav i nedre del. Retningen på bevegelsene til fjellpartiet er primært VSV til VNV. Temperaturdata viser en forvarmende trend i fjellpartiet. Overvåkningsdata sammenstilt med temperaturdata viser at det er høyere hastighet på sommerhalvåret enn vinterhalvåret, trolig kontrollert av eksterne faktorer som høyere temperaturer og mer vann i sprekkesystemene. Fjellpartiet viser også god respons på perioder med mye regn og høyere temperaturer, derfor vil økning av temperatur i fremtiden trolig føre til økt deformasjon i fjellpartiet.
Sammenlikning av strukturer, morfologiske elementer og bevegelsesdata, viser at det er mulig å dele inn skredet i flere mindre deler. Spesielt ett område i tåa, som har beveget seg uavhengig av omkringliggende områder i fjellpartiet. Gámanjunni 3 subsidierer langs bakskrentene i øvre del, og bevegelsene blir i midten av fjellpartiet overført til slakere utgående bevegelse langs foliasjonsparallelle plan i nedre del. Fjellpartiet kategoriseres som et bi-planar sammensatt skred, i et kompleks felt med flere segmenter og lokale uavhengige utglidninger.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2020 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: