Har jordmødre og helsesøstre i Nord-Norge nødvendig kunnskap om det essensielle sporstoffet jod og om jodstatus blant gravide og ammende kvinner? MISA 2-undersøkelsen 2017–2018
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/18691Date
2018-06-27Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Nygård, Marie EngdalAbstract
Sammendrag
Bakgrunn: Mild til moderat jodmangel er påvist hos gravide og ammende kvinner i Norge, noe som kan påvirke hjerneutviklingen til fosteret og redusere barnets IQ. Jordmødre og helsesøstre har en sentral rolle i veiledning av utsatte grupper knyttet til svangerskap og ammeperiode. Denne studien evaluerer i hvilken grad jordmødre og helsesøstre i Nord-Norge har nødvendig kunnskap om jod relatert til svangerskap og ammeperiode.
Metode: Datamaterialet er fra en spørreundersøkelse i 2017/2018 blant 283 jordmødre og helsesøstre i MISA 2 studien (Miljø i svangerskapet og i ammeperioden). Kunnskapsnivået om jod ble evaluert ut fra fem spørsmål, som igjen ble anvendt for å kalkulere en samlet poengskår. Deskriptive analyser og logistisk regresjon ble gjort for å evaluere kunnskapsnivå og finne eventuelle påvirkende faktorer for nødvendig kunnskap.
Resultater: Kunnskapsnivået blant jordmødre og helsesøstre var varierende og til dels mangelfullt vedrørende jodkilder, anbefalt inntak, helsekonsekvenser hos foster og småbarn, utsatte grupper og gravide/ammende kvinners jodstatus. Gjennomsnittsskåren for kunnskap ble 7 av 18 mulige poeng, uten signifikant forskjell mellom profesjonene (p = 0,130). Meget god / svært god kompetanse i forhold til god kompetanse om kosthold var, for helsesøstrene, assosiert med tilfredsstillende kunnskap om jod (≥ 10 poeng) med justert OR 3,89 (95 % KI 1,48–10,22). Den justerte oddsen på 5,03 (95 % KI 1,64–15,45) for tilfredsstillende kunnskap ved lavere kunnskap om kosthold kan kanskje forklares med generelt økt jodfokus siste to årene. Faglig oppdatering gjennom norskspråklige tidsskrift/vitenskapelige artikler var grensesignifikant for helsesøstre, mens erfaring og fagmiljø var uten betydning for kunnskap om jod. For jordmødre var ingen av faktorene assosiert med jodkunnskap.
Konklusjon: Helsesøstre og jordmødre i Nord-Norge har ikke nødvendig kunnskap om jod. Ut fra dagens jodmangel, er det derfor et straksbehov for tiltak som forbedrer kunnskapen om jod blant jordmødre og helsesøstre.
Nøkkelord: jodmangel, svangerskap og ammeperiode, kunnskap, jordmor, helsesøster
English abstract is found in the thesis.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2018 The Author(s)
The following license file are associated with this item: