Abstract
Venøs tromboembolisme (VTE) er en fellesbetegnelse på dyp venetrombose (DVT) og lungeemboli (LE). VTE er en vanlig og alvorlig karsykdom hvor forekomsten har vært svakt økende de siste årene. Marine omega-3 fettsyrer (n-3 PUFAs) har flere gunstige effekter på hemostasemekanismen. Målet med denne doktorgradsavhandlingen var å undersøke sammenhengen mellom inntak av marine n-3 PUFAs i kosten og risikoen for VTE i befolkningen. Det har tidligere blitt gjennomført få studier om emnet og disse har vist til dels motstridende resultater. Dette kan delvis forklares av at tidligere studier har brukt ulike mål på fiskeinntak (total fiskeinntak, mager og fet fisk, og estimert inntak av n-3 PUFAs) og i ulik grad tatt hensyn til at fiskeinntaket varierer over tid. I våre studier har vi estimert inntaket av n-3 PUFAs ut fra repeterte målinger av kostholdet i Tromsøundersøkelsen. Vi har beregnet risikoen for førstegangs VTE, risikoen for tilbakefall av VTE, og risikoen for VTE
etter større kirurgiske inngrep, sett i forhold til mengden marine n-3 PUFAs i kosten.
I den første studien fant at n-3 PUFAs inntak på mer enn 4,7 gram per uke var assosiert med en 22-26% lavere risiko for førstegangs VTE, og en 39-60% redusert risiko for provosert lungeemboli. I den andre studien fant vi en gunstig men beskjeden effekt på risikoen for tilbakevendende VTE. I tilleggsanalyser fant vi en 55% redusert risiko for tilbakefall hos pasienter med uprovosert VTE, en 49% redusert risiko hos kreftfrie pasienter og en 51% redusert risiko etter dyp venetrombose (DVT) hos pasienter med et høyt inntak av n-3 PUFAs. I den siste studien fant vi en betydelig lavere risiko (odds-ratio) for å ha gjennomgått større kirurgiske inngrep som en utløsende faktor for VTE hos pasienter med høyt inntak av PUFAs n-3 sammenlignet med lavt inntak (OR: 4,1 mot 11,8).
Våre funn kan tyde på at høyt inntak av n-3 PUFA i den generelle befolkning beskytter mot førstegangs- og residiverende VTE og kirurgi-relatert VTE. Framtidige studier må bekrefte våre funn og avdekke underliggende mekanismer.
Has part(s)
Paper I: Isaksen, T., Evensen, L., Johnsen, S.H., Jacobsen, B.K., Hindberg, K., Brækkan, S.K. & Hansen, J.-B. (2019). Dietary intake of marine n-3 polyunsaturated fatty acids and future risk of venous thromboembolism. Research and Practice in Thrombosis and Haemostasis, 3(1), 59-69. Also available in Munin at https://hdl.handle.net/10037/14779.
Paper II: Isaksen, T., Evensen, L., Brækkan, S.K. & Hansen, J.B. (2019). Dietary intake of marine polyunsaturated n-3 fatty acids and risk of recurrent venous thromboembolism. Thrombosis and Haemostasis, 119(12), 2053-2063. Published version not available in Munin due to publisher’s restrictions. Published version available at https://doi.org/10.1055/s-0039-1697663. Accepted manuscript version available in Munin at https://hdl.handle.net/10037/18156.
Paper III: Isaksen, T., Evensen, L.H., Hindberg, K., Brækkan, S.K. & Hansen, J.B. Impact of dietary marine n-3 polyunsaturated fatty acids on surgery as a trigger for venous thromboembolism – results from a case-crossover study. (Manuscript).