Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorNiiranen, Leena
dc.contributor.authorKjærstad, Thomas Brevik
dc.date.accessioned2021-01-13T06:46:26Z
dc.date.available2021-01-13T06:46:26Z
dc.date.issued2020-11-02en
dc.description.abstractOppgaven handler om det finske ordet sija 'plass, sted', og hvordan språkendringsprosessen grammatikalisering har påvirket ordets betydning. Slik som det norske ordet sted også brukes i mer abstrakte uttrykk som i stedet for / istedenfor, så brukes også sija blant annet i uttrykket sen sijaan 'i stedet for' i moderne finsk. Målet med oppgaven er å kartlegge grammatikaliseringen av ordet sija, og å gjøre rede for ordets grammatikalske status i dag. For å oppnå dette er det nødvendig å finne ut hvilke endringer som har skjedd i ordets betydning og bruk i løpet av de årene det finske skriftspråket har vært i bruk, samt når endringene eventuelt har funnet sted. Forskningsmaterialet består av finske bibeltekster fra 1500-tallet fram til moderne finsk, fra Mikael Agricolas første oversettelser til den nyeste finske Bibelen fra 1992. Sentrale spørsmål er blant annet: 1. Hvordan har grammatikaliseringen påvirket betydningen av ordet sija, og spesielt betydningene av – og forskjellene i mellom – ordets tre indre og tre ytre lokalkasusformer? 2. Hvilke endringer har skjedd i bruken av ordet i bibeloversettelsene fra århundre til århundre, og hvordan reflekterer oversetternes endringer ordets grammatikalisering? 
3. Hvordan stemmer utviklingen av ordet overens med grammatikaliseringsteoriens hierarki som går fra konkret til abstrakt betydning? Funnene i oppgaven viser at det er klare forskjeller i lokalkasusformenes betydning. Ordets konkrete betydning er i større grad bevart i de ytre lokalkasusene, og spesielt i flertallsformene. De indre lokalkasusene brukes nå kun i abstrakte betydninger. Grammatikaliseringen synliggjøres også i oversetternes metoder for å kompensere for ordets tapte konkrete betydning. Ordet har vært brukt i alle de forskjellige gradene i grammatikaliseringshierarkiet i løpet av de snart 500 årene finsk har vært i bruk skriftlig.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/20278
dc.language.isofinen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2020 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFIN-3901
dc.subjectVDP::Humaniora: 000::Språkvitenskapelige fag: 010en_US
dc.subjectVDP::Humanities: 000::Linguistics: 010en_US
dc.titleSija-sanan kieliopillistuminen Agricolasta nykysuomeenen_US
dc.typeMastergradsoppgavenor
dc.typeMaster thesiseng


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)