Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOlsen, Ragnar L.
dc.contributor.authorSwan, Karoline
dc.date.accessioned2009-09-07T11:53:21Z
dc.date.available2009-09-07T11:53:21Z
dc.date.issued2007-06-15
dc.description.abstractI forbindelse med økt produksjon og foredling av atlantisk laks (Salmo salar L.) øker også mengden biprodukter og avskjær. I 2005 ble cirka 114 000 tonn biprodukter fra laks og ørret (Oncorhynchus mykiss) ensilert. Fett utgjør i underkant av 20 % og vil utgjøre omtrent 22 000 tonn olje. Rundt halvparten av dette prosesseres av Hordafor AS. Fiskeoljer har et naturlig innhold av langkjedede flerumettede fettsyrer, som har gunstig helseeffekt på mennesker. Disse fettsyrene fører imidlertid til at oljene oksiderer lett og gir opphav til ubehagelig (harsk) lukt og smak. Formålet med denne oppgaven var å undersøke kvalitet av olje framstilt ved ensilering og ferskpressing, samt å se på effektiviteten av en naturlig antioksidant (ox-natural) i forhold til to syntetiske antioksidanter (ethoxyquin og ox-24-8-8). Det ble utført tre ensileringsforsøk. Lakseolje ble analysert for oksidasjonsprodukter, frie fettsyrer og fettsyresammensetning.en
dc.description.sponsorshipFiskeri- og havbruksnæringens forskningsfonden
dc.format.extent552656 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/2098
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_1849
dc.language.isonoben
dc.publisherUniversitetet i Tromsøen
dc.publisherUniversity of Tromsøen
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2007 The Author(s)
dc.subjectomega-3 fettsyreren
dc.subjectfrie fettsyreren
dc.subjectoksidasjonsprodukteren
dc.subjectlakseoljeen
dc.subjectVDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Ressursbiologi: 921en
dc.titleKvalitet av olje framstilt ved ensilering av laksesloen
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveen


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel