Prevalens av type 2 diabetes mellitus i «Tromsø 7» ved bruk av forskjellige diagnosekriterier
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/21014Date
2020-09-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Balto, Linn-MariAbstract
Sammendrag
På grunn av livsstilsendringer som fører til en mer stillesittende befolkning og økende overvekt, er prevalensen av befolkningen i verden med diabetes økende og antas å fortsette og øke i årene framover. Konsekvensen av økt prevalens av diabetes type 2 er økte kostnader for samfunnet, hvor den største økonomiske byrden er i forbindelse med behandling av diabetes og diabeteskomplikasjoner og diabetesassosierte sykdommer som for eksempel blindhet, hjerte-kar sykdommer, infeksjoner, nyresvikt og amputasjoner. Det er estimert at det i 2007 døde 3,8 millioner mennesker som følge av diabetes og dens følgetilstander. Allikevel er det gjort studier som viser at insidens av type 2 diabetes har gått ned.
Formålet med denne oppgaven er å se på prevalensen av diabetes i den syvende Tromsøundersøkelsen (Tromsø 7) basert på HbA1c og serum glukose og om de to målemetodene gir like resultater med henhold til forekomsten (prevalensen), kjønns- og alderssammensetning av diabetes.
Datasettet jeg har brukt er fra den syvende Tromsøundersøkelsen (2015-16). Datasettet jeg fikk utdelt var en anonymisert datafil som inneholdt data på 21 083 personer fra Tromsø 7. Variablene i datasettet var aldersgruppe, kjønn, timer siden siste måltid, plasma glukose, HDL kolesterol, triglyserider, HbA1c (oppgitt i %), selvrapportert diabetes, om deltakerne bruker insulin eller antidiabetika i tablettform, BMI kategorier, BMI percentil menn og kvinner og livvidde percentil menn og kvinner.
HbA1c detekterer flere tilfeller av diabetes enn serumglukose uansett kjønn, alder eller BMI.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: