Jordmødres erfaringer med tilrettelegging av uforstyrret hud-mot-hud kontakt etter fødsel - En kvalitativ studie
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/21254Date
2021-03-18Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Hensikten med studien er å få innsikt i jordmødres erfaringer med hud-mot-hud kontakt etter fødsel. Vi ville undersøke hvordan dette kunne bidra til å fremme den første ammingen. Uforstyrret hud-mot-hud kontakt mellom mor og barn etter fødsel spiller en viktig rolle i etablering av amming og i tilknyttningsprosessen. I studien er kvalitativ metode anvendt og det er gjennomført fem semistrukturerte dybdeintervju av jordmødre. Det er tatt utgangspunkt i et fenomenologisk perspektiv, og et kvinnesentrert fokus. Datamaterialet er analysert ved hjelp av systematisk tekstkondensering. Gjennom analysen kom det frem tre hovedkategorier; 1. Jordmors ansvar de første timene etter fødsel, 2. Jordmors erfaringer med hvordan kunnskap påvirker den første ammingen og 3. Jordmor tilrettelegger de første timene etter fødsel, med utgangspunkt i et helhetlig perspektiv.
Jordmødrene i vår studie opplever at de har ulike ansvarsoppgaver. Disse balanseres ut i fra rammer og strukturer etter barnet er født. I studien viser funn at å tilrettelegge for hud-mot-hud kontakt fremmer amming, og at dette er et jordmorfaglig ansvar. Studien viser at for å fremme amming på fødestuen, bør interaksjon i mor-barn-dynamikken i størst mulig grad unngås. Dette innebærer at jordmor fremmer en ro i rommet, gir informasjon til kvinnen og hennes partner. Jordmor tilstreber at barnet søker til brystet selv, og tilpasser ammeveiledningen etter individuelle behov. I studien har jordmødrene en positiv erfaring med de barna som selv har klart å søke til brystet, og assosierer dette med færre ammeutfordringer i barsel.
I tillegg innebærer et kvinnesentrert og helhetlig perspektiv, å følge opp hud-mot-hud kontakt mellom mor og barn i videre barselforløp. Jordmors rolle ansees som både overordnet og helhetlig. Dette innebærer å tilpasse informasjonen og kunnskapsformidlingen til kvinnen og paret, ettersom det foreligger ulik kunnskap og tilnærminger til temaet. Kunnskapsbasert praksis, helhetlig omsorg og kontinuitet, er noe vi i løpet av studien har ansett som spesielt viktige faktorer for å utøve omsorg på en sikker og forsvarlig måte. Funnene i vår studie har bidratt til økt forståelse av hud-mot-hud kontakt og dets betydning i en større og helhetlig kontekst. Det har også belyst hvordan forståelsen av kvinnen og barnet kan ses og forstås ut i fra en helhetlig tankegang, og ikke fra avgrensede deler. I diskusjonen har vi belyst at dette innebærer at jordmor anvender sine faglige kunnskaper og mellommenneskelige kompetanse aktivt.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2021 The Author(s)
The following license file are associated with this item: