Lipider i silderogn: Ekstraksjon med "grønn teknologi"
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/22316Dato
2021-05-18Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Stabell, RikkeSammendrag
Omega-3 fettsyrer er i større grad bundet til fosfolipider (PL) enn triacylglyserol (TAG) i
umoden silderogn. Fettsyrene EPA (C20:5 n-3) og DHA (C22:6 n-3) er i hovedsak bare å finne
i sjømat og disse fettsyrene har flere positive helseeffekter, som kan bidra til å redusere hjerte og karsykdommer. Umoden silderogn har et høyt innhold av celler og inneholder relativt sett
lite depotfett og derav høy andel PL. Til tross for kunnskap om verdifullt næringsinnhold er
umoden silderogn et lite utnyttet restråstoff. Formålet med denne studien var å ekstrahere
lipider fra umoden silderogn med «grønn teknologi», samt analysere fettklasse- og
fettsyresammensetningen.
«Grønn teknologi» betyr i denne sammenhengen bruk av ikke-klorerte organiske
løsemidler. Fettutbyttet i ubehandlet silderogn ekstrahert med Folchs, heptan:isopropanol (2:1,
v/v) og etanol var henholdsvis 6,6; 5,1 og 7,1. Fra frysetørket silderogn ble det ekstrahert 15,3%
fett med etanol. Den best egnede «grønne» metoden i denne studien var etanolekstraksjon og
av kostnadsgrunner bør våt silderogn brukes.
Produktet Romega® ble analysert for sammenligning grunnet et angitt 35 % innhold av
silderognekstrakt. Fett fra silderogn hadde et høyt innhold av PL (69,4%), sammenlignet med
Romega® hvor det ble påvist overraskende lite PL til tross for at det var deklarert 34%
fosfolipidinnhold på pakningen. Høyt innhold av frie fettsyrer (FFA) i Romega® kan tyde på
at det har skjedd en nedbrytning av eventuelle PL i produktene. Innholdet av TAG var derimot
høyt i Romega® sammenlignet med fett fra silderogn. Med bakgrunn i resultatene fra denne
studien er det usikkert hvorvidt produktet inneholder deklarert silderognekstrakt.
Det ble påvist et høyt innhold av langkjedede flerumettede omega-3 fettsyrer, særlig
eikosapentaensyre (12,7%) og dokosaheksaensyre (29,7%), i lipider fra umoden silderogn.
Nøytrale lipider (NL) og PL i fettekstrakt fra etanolekstraksjon ble effektivt separert med fast
fase ekstraksjon. Fettsyreanalyser av fettklassene viste at PL hadde betydelig høyere mengde
EPA og DHA sammenlignet med NL. Basert på anbefalinger fra europeisk myndighet for
næringsmiddeltrygghet (EFSA) vil inntak av 14-36 gram silderogn være nok for å dekke
dagsbehovet for EPA og DHA. I tillegg til et høyt innhold av lipider, hadde silderogn en stor
mengde essensielle aminosyrer. Umoden silderogn er altså næringsrikt, og lipidene ble effektivt
ekstrahert med «grønn teknologi».
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2021 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: