| dc.contributor.advisor | Peter, Arbo |  | 
| dc.contributor.author | Larsen, Snorre |  | 
| dc.date.accessioned | 2021-09-01T05:49:13Z |  | 
| dc.date.available | 2021-09-01T05:49:13Z |  | 
| dc.date.issued | 2021-06-03 | en | 
| dc.description.abstract | Det blir i dag understreket at sjømat vil være avgjørende for å mette en voksende 
verdensbefolkning og sikre en sunn og god ernæring. Japan har lenge ligget i verdenstoppen 
når det gjelder inntak av sjømat per innbygger, og det kan derfor være interessant å se nærmere 
på sjømatkultur og sjømatkonsum i Japan. Hva er bakgrunnen for japanernes store appetitt på 
sjømat? Hva kjennetegner deres kostvaner? Hvilke matretter er det japanerne tradisjonelt har 
foretrukket? Samtidig har Japan i de siste 20 årene opplevd en nedgang i sjømatkonsumet per 
innbygger. Dette er i strid med både internasjonale trender og anbefalinger, og oppgaven søker 
derfor å finne forklaringer på dette fallet. Et annet viktig spørsmål er hva myndighetene og 
sjømataktørene har gjort for å prøve å reversere det fallende sjømatkonsumet. Oppgaven gir en 
oversikt over iverksatte tiltak og viser til noen målinger av effekter når det gjelder disse tiltakene 
ved å henvise til kilder. Avslutningsvis diskuteres hvilke lærdommer Norge kan trekke, gitt at 
det også her i landet er et mål for både myndigheter og sjømatnæring å øke det innenlandske 
forbruket av sjømat. Oppgaven er en litteraturstudie basert på et omfattende kildemateriale som 
inkluderer japansk statistikk og japanske rapporter. | en_US | 
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/22327 |  | 
| dc.language.iso | nob | en_US | 
| dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en | 
| dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | no | 
| dc.rights.holder | Copyright 2021 The Author(s) |  | 
| dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | en_US | 
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | en_US | 
| dc.subject.courseID | FSK-3960 |  | 
| dc.subject | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 | en_US | 
| dc.subject | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 | en_US | 
| dc.title | Hvordan har sjømatkultur og sjømatkonsum utviklet seg i Japan? | en_US | 
| dc.type | Master thesis | en | 
| dc.type | Mastergradsoppgave | no |