Mulige drivkrefter bak oppkjøp og fusjoner i tannteknikerbransjen
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/22699Dato
2020-11-11Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Denne oppgavens problemstilling handler om å finne ut hvilke mulige drivkrefter som ligger bak fusjoner og oppkjøp i tannteknikerbransjen. Det har vært mange sammenslåinger i tannteknikerbransjen de siste årene. Vi har utarbeidet disse to forskningsspørsmålene for å belyse problemstillingen.
1. Hvilke utfordringer og endringer i bransjen har ført til flere oppkjøp og fusjoner?
2. Hvilke motiver ligger bak fusjoner og oppkjøp i tannteknikerbransjen?
For å besvare på det første forskningsspørsmålet har vi tatt utgangspunkt i Porters five forces og PESTEL analysene for å forstå bransjens mikro- og makro forhold. For å besvare på det andre forskningsspørsmålet har vi benyttet teorier om verdimaksimerende og ikke-verdimaksimerende motiver, og motiver som knyttet til oppkjøpsbølger. Disse teoriene benyttet vi til å drøfte funnene, og til slutt gi konklusjon på problemstillingen.
Studien baserer seg på et kvalitativt opplegg, med Små-N-Studie som undersøkelsesdesign. Vi gjennomførte intervjuer med fem enheter, og alle fem enheter har vært beslutningstagere i en eller flere fusjons- og/eller oppkjøpsprosess. De har lang erfaring i bransjen og har nært kjennskap til fenomenet.
Hovedfunnene i denne undersøkelsen viser at utfordringer og endringer i bransjen er knyttet til frafall av tanntekniske laboratorier, teknologiske forhold, konkurranse i bransjen, fusjoner av tannlegekjeder og offentlige anskaffelser. Hovedmotivene bak fusjoner og oppkjøp som vi har funnet er økonomisk vinning, økt markedsmakt, økt kompetanse og ressurser. Alle motivene som ble fortalt av respondentene handler om å skape synergier og oppnå restruktureringsgevinster ved fusjoner og oppkjøp.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførsel
Copyright 2020 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: