Hvordan kan islandske oppdrettere av laks utnytte lokale omgivelser og skape konkurransefortrinn?
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/26568Dato
2022-05-16Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Geirsson, GautiSammendrag
Sjøbasert lakseoppdrett i Island har utviklet seg i full fart siste årene. Tidligere har det vært to forsøk uten suksess. Denne gangen er oppbygningen støttet opp av store selskaper som har erfaring, kompetanse og kapital til å bygge næringen opp med teknologien som trenges. Likevel er de biologiske utfordringer på Island krevende, i tidligere forsøk var disse blant annet en del av årsaken for at produksjonen sluttede. Samtidig som nabo land som Norge og Færøyene har hatt oppdrett kontinuerlig i de siste 40 til 50 årene.
Hvilke muligheter har oppdrettsselskapene for å få det til å lykkes denne gangen?
Oppgaven går ut på å finne ut hvordan oppdrettere på Island kan være konkurransedyktig mot sine konkurrenter, på tross av både biologiske og økonomiske utfordringer, og skape konkurransefortrinn. Teoretiske grunnlaget for oppgaven er Porters omgivelsesmodell og ressursbasertemodellen fra Barney, to av største teoriretningene innenfor strategilitteraturen. Videre er metodiske tilnærmingen en case studie av forutsetningene for islandske selskapene. Kvantitativ og kvalitativ data blir bruket i bland til å prøve for å få et helhetlig bilde av forutsetningene av oppgaven.
Hovedfunnene i oppgaven er at biologiske utfordringer kan overkommes med rette tiltak, både fra selskapene og myndighetene. Opplæring og utdanning av kompetente og erfaren ansatte er en nøkkel fra selskapenes side til å kunne utforme strategier for å holde kostnader nede og oppnå gode priser i krevende omgivelser. Med disse tiltak er det mulig for selskapene å oppnå et konkurransefortrinn.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: