dc.contributor.advisor | Nilsen, Elin Anita | |
dc.contributor.author | Ulriksen, Jenni Løkkås | |
dc.contributor.author | Brun, Isak Kristensen | |
dc.date.accessioned | 2022-10-25T05:33:30Z | |
dc.date.available | 2022-10-25T05:33:30Z | |
dc.date.issued | 2022-06-01 | en |
dc.description.abstract | Sammendrag
Temaet for denne oppgaven er kriseledelse. Alle bedrifter har enten gjennomgått en krise eller
kommer til å oppleve en krise i fremtiden. Koronapandemien har vært en stor krise for mange
bedrifter både i Norge og i verdenssamfunnet, og kriseledelse kan derfor bli sett på som et
dagsaktuelt tema. Det har av den grunn dukket opp mye forskning innenfor området, men
med en etterspørsel om forskning som fokuserer på lederens rolle i en krise. En bedrift som
ble påvirket av koronapandemien var verdens nordligste bryggeri, Macks Ølbryggeri AS.
Store deler av deres inntekter kommer fra festivaler og utelivsbransjen, og da samfunnet
stengte ned 12. mars 2020 mistet de 30% av kundene sine over natten. Dette førte til at
ledelsen måtte sette i gang inngripende tiltak for å redde videre drift i Mack. I dette studiet tar
vi for oss hvordan ledelsen i Mack utøvde kriseledelse under koronapandemien og vår
problemstilling er følgende: Hvordan har ledelsen i Mack utøvd kriseledelse under korona, og
hvordan kan det forstås som et uttrykk for motstandsdyktighet?
Vår problemstilling besvares gjennom en kvalitativ intervjuundersøkelse, hvor totalt sju
kvalitative intervjuer ble gjennomført med både ledere og ansatte i Macks Ølbryggeri AS. I
det teoretiske rammeverket tar vi for oss relevant teori fra kriseledelseslitteraturen som er
valgt ut for å være med å besvare vår problemstilling.
Våre funn viser at ledelsen i Mack har utøvd kriseledelse ved hjelp av de tre
lederkompetansene; meningsskaping, kommunikasjon og læring. Måten ledelsen har utøvd
kriseledelse på kan forstås som et uttrykk for at de har en innebygd motstandsdyktighet i
organisasjonen. Mack har opparbeidet denne motstandsdyktigheten etter å ha gjennomgått
flere kriser tidligere, som har ført til en utvikling av rutiner og praksiser for hvordan de
håndterer kriser. Videre viser det seg at Macks motstandsdyktighet har styrket seg ytterligere
gjennom koronapandemien, og de vil derfor være godt rustet og ha et bedre utgangspunkt til å
stå imot fremtidige kriser.
Nøkkelord: Kriseledelse, meningsskaping, kommunikasjon, læring, motstandsdyktighet | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/27115 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | no |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en |
dc.rights.holder | Copyright 2022 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | en_US |
dc.subject.courseID | BED-3901 | |
dc.subject | VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210 | en_US |
dc.subject | VDP::Social science: 200::Economics: 210 | en_US |
dc.title | Fra leder til kriseleder - En kvalitativ studie om hvordan ledelsen i Macks Ølbryggeri AS håndterte koronakrisen | en_US |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | no |