dc.description.abstract | Kortreist-prosjektet er et av underprosjektene i Include. Det startet opp i 2020 og varer fram til
september 2023. Hensikten med Kortreist-prosjektet er å belyse hvilken betydning lokal mat og
tilknyttede opplevelser har for stedsutvikling, og hvordan lokal mat kan inngå i kommuners
klimaomstillingsstrategier.<p>
<p>I denne studien har vi, i samarbeid med Tromsø kommune, utforsket hvordan kommuner kan bidra
til å etablere kortreiste kretsløp for mat, og hvordan lokalmat kan bidra til bærekraftig
samfunnsomstilling og mer miljø- og klimavennlig mat. Vi har også vært interessert i å kartlegge ulike
barrierer for kortreiste matstrategier. I tillegg har vi vært opptatt av å avdekke den lokale forståelsen
av begrepene «lokalmat», «kortreist mat» og «bynært landbruk».<p>
<p>Studien er basert på forskningslitteratur på feltet, vår tidligere og pågående forskning i
forskningssenteret Include, dokumentstudier og intervjuer med sentrale aktører (kommunalt
ansatte, politikere, næringsaktører, organisasjoner og innbyggere) i Tromsø kommune.<p>
<p>Målet med denne rapporten er å gi et kunnskaps- og drøftingsgrunnlag for Tromsø kommune i deres
arbeid med lokalmat som del av en omstillingsstrategi samt bidra med noen råd i det videre arbeid
med å utvikle bærekraftige klima- og miljøstrategier for kommunen. Rapporten er også ledd i
arbeidet med revisjon av Tromsø kommunes landbruksplan.<p>
<p>Rapporten er utarbeidet av Mette Talseth Solnørdal, UiT, Sigve Ysland Pedersen, UiT og Hege
Westskog, SUM/UiO. Rapporten er utarbeidet i tett samarbeid med Anja Johnsen og Per Sjögren ved
Tromsø kommune, enhet for Klima, miljø og landbruk.<p>
<p>Vi takker alle våre informanter og Tromsø kommune for godt samarbeid. | en_US |