Egenerfaring med psykiske vansker hos helsepersonell - en scoping review
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/29141Date
2022-05-04Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Ødegård, ToreAbstract
Bakgrunn: Etterspørsel etter erfaringsmedarbeideres kunnskap og kompetanse innen psykisk helsefeltet reiser spørsmål om hvordan helsepersonell som har egenerfaring med psykiske vansker skal forholde seg til denne i sin yrkesutøvelse.
Hensikt: Formålet med denne studien har vært å utforske hvordan forskning har undersøkt egenerfaring med psykiske vansker hos helsepersonell i psykisk helsefeltet.
Metode: Egenerfaring med psykiske vansker hos helsepersonell er i liten grad er avgrenset og definert. Scoping review er benyttet som rammeverk for denne undersøkelsen av forskningslitteraturen. Søk etter litteratur er gjort i to databaser (CINAHL, PsycINFO) og via referanselister. Av totalt 238 artikler og tekster ble 34 inkludert. Dette er tekster med svært ulike formater og studiedesign.
Funn: Følgende tema var mest fremtredende i den inkluderte litteraturen: «egenerfaring som problem eller ressurs», «stigma» og «oss-og-dem-skillet». Stigma og det etablerte skillet mellom «oss-og-dem» fremstår i litteraturen som en betydelig tematikk og barriere. Helsepersonell med egenerfaring ser i hovedsak på dette som en ressurs. Samtidig blir det sett på som uprofesjonelt å dele av egne erfaringer. Egenerfaring som kunnskapsform aktualiseres og drøftes.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: