Hvilke utfordringer fører til begrenset bruk av daglig vekking på mekanisk ventilerte pasienter på intensivavdelinger?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/29172Date
2022-05-05Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Valberg, Maja AuflesAbstract
Sammendrag
Bakgrunn: På intensivavdelinger behandles mange med respirator og de fleste får i tillegg sedasjon. Mekanisk ventilasjon i form av respiratorbehandling og bruk av sederende legemidler har flere potensielle bivirkninger. Intensivsykepleiere har derfor en viktig jobb med å jobbe for å få pasienten av respiratorbehandlingen og begrense bruken av sedativa. Studier som har tatt for seg daglig vekking, har vist at metoden bl.a. bidrar til kortere tid på respirator og kortere intensivopphold. Likevel er bruken av metoden lav. Jeg ønsket derfor å se på hva som gjør daglig vekking utfordrende for sykepleiere på intensiv.
Problemstilling: Hvilke utfordringer fører til begrenset bruk av daglig vekking på mekanisk ventilerte pasienter på intensivavdelinger?
Metode: Litteraturstudie med systematisk tilnærming. Det er totalt fem inkluderte studier. Fire kvalitative studier og en oversiktsartikkel. Litteratursøkene er gjort i databasene PubMed, Cinahl og Oria. For å analysere funnene i artiklene er det brukt Aveyard (2019) sin metode for tematisk analyse.
Funn: Funnene kan deles inn i tre hovedområder; konsekvenser for pasienten, sykepleieutfordringer og usikkerhet knyttet til metoden. Daglig vekking kan gi konsekvenser for pasienten i form av stress, ubehag, agitasjon og pasienten kan autoseponere utstyr. Dette er konsekvenser intensivsykepleierne synes det er potensielt vanskelig å skulle utsette pasienten for. Vekkeforsøk er utfordrende for sykepleiere på intensiv da det kan føre til merarbeid og det ofte kan være vanskelig å få hjelp i slike situasjoner. Flere liker ikke metoden og rapporterer manglende samarbeid med legene. Selv om det finnes protokoller for daglig vekking så er det mye usikkerhet rundt målet med metoden, når det er vellykket og hvem som ikke kan få daglig vekking.
Konklusjon: Siden daglig vekking ble introdusert for tjue år siden, har mye skjedd. Flere metoder har siden da blitt tatt i bruk for å forbedre sedasjonshåndtering og for å begrense bruken av sedativa. Implementering av evidensbasert praksis er en tidkrevende og lang prosess. Daglig vekking er av en slik alder at metode nok flere steder ikke er skikkelig implementert enda, samtidig som den noen steder allerede er blitt erstattet til fordel for andre og nyere sedasjonsmetoder. Daglig vekking har mange potensielle utfordringer ved seg, men den er god egnet til flere typer pasienter. Ved hjelp av god planlegging og en motivert sykepleier, så kan daglig vekking gjennomføres på en så kontrollert og trygg måte som mulig.
Nøkkelord: Sykepleier, intensivsykepleier, daglig vekking, daglig sedasjonssavbrudd, intensiv, barrierer, utfordringer.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: