Validering av selvrapportert legemiddelbruk hos deltakere med koronarsykdom i Tromsøundersøkelsen
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/29198Dato
2020-05-14Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Forfatter
Truong, Kieu Nhi LiseSammendrag
Bakgrunn: Hjerte- og karsykdommer er en fellesbetegnelse for sykdommer som involverer hjerte og blodårer. Det er en ledende årsak til død over hele verden. Flere epidemiologiske studier utføres for å undersøke årsakene til den økte sykdomsbelastningen. Ved å studere befolkningens mønster av legemiddelbruk og videre korrigere for feilbruk, kan vi redusere risikoen for nye hendelser og progresjon av etablerte sykdommer. For å danne pålitelige konklusjoner av slike studier, må validering av informasjonskildene utføres. I studier som undersøker legemiddelbruk, blir ofte selvrapporterte data validert mot mer objektive gullstandarder.
Formål: Å validere selvrapportert bruk av kardiovaskulære legemidler hos deltakere med koronarsykdom i den syvende Tromsøundersøkelsen.
Metode: Dette er en tversnittstudie basert på data fra Tromsø 7, utført i 2015-16. Studiepopulasjonen består av deltakere med selvrapportert koronarsykdom (N = 1483). I undersøkelsen ble forhåndsdefinerte svaralternativer først sammenlignet med legemidler oppgitt i fritekst. Data fra undersøkelsen ble koblet opp mot opplysninger om uthentede resepter fra Reseptregisteret. Hovedanalysen ble utført for et 6 måneders tidsvindu for uthenting av legemidler før deltakelse i Tromsøundersøkelsen, med en sensitivitetsanalyse for 3 og 12 måneder. Relabiliteten mellom informasjonskildene ble beregnet ved hjelp av Cohens kappa (\kappa), mens validitet ble målt ved hjelp av sensitivitet og spesifisitet. Indeksene ppos og pneg ble beregnet for å kontrollere for kappa-paradokser. En binær logistisk regresjon ble utført for å studere assosiasjonen mellom ulike kovariater og uoverensstemmelse mellom de to informasjonskildene for legemiddelbruk.
Resultater: Overensstemmelsen mellom forhåndsdefinerte svaralternativer og legemidler listet opp i fritekst var moderat for alle legemiddelklassene. Overensstemmelsen mellom selvrapportert data og opplysninger fra Reseptregisteret varierte fra moderat til nesten perfekt overensstemmelse. En lavere utdanning, å bo uten ektefelle eller samboer, høyere alder og lavere BMI var signifikant assosiert med høyere uoverensstemmelser mellom selvrapportert data og Reseptregisteret.
Konklusjon: Validiteten av selvrapportert data varierte mellom de ulike kardiovaskulære legemidlene, men var generelt god når sammenholdt med Reseptregisteret.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2020 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: