The long-term effect of carbohydrate intake differing in quantity and quality on appetite in people with obesity - results from a randomized controlled trial (CARBFUNC)
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/29231Date
2021-05-17Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Gjerde, Eirin SembAbstract
Background: Overweight and obesity are major risk factors for å series of health consequences. A better understanding of appetite regulation can be an important part of providing treatment strategies. When weight is lost, several physiological adaptations, including changes in appetite, take place. Dietary composition seems to affect appetite, and both carbohydrate quantity and quality may play a role. It has been suggested that ketogenic diets may suppress the expected rise in appetite during weight loss. Several studies have investigated the effects of ketogenic diets on appetite, but not in the long term.
Aims: The primary aim is to determine if a VLCHF diet results in a lesser short-term and long-term increase in ghrelin, as well as subjective hunger, compared to HCLF diets despite expected weight loss in all groups. The secondary aims are to determine if there are differences between the cellular and acellular HCLF diets in regard to appetite and if there are sex differences in regard to appetite between all three groups.
Methods: 192 obese participants (20-55 years) were randomized to one of three normocaloric diet interventions: 1) a high-carbohydrate low-fat (HCLF) diet with mostly cellular carbohydrate sources, 2) a HCLF with mostly acellular carbohydrate sources, and 3) a very- low-carbohydrate high-fat (VLCHF) diet. Subjective appetite was assessed with VAS. Fasting levels of ghrelin and ketones were analyzed in blood samples.
Results: Change in ghrelin was significantly lower in the VLCHF group compared to the HCLF groups at three months. Change in subjective fasting hunger was significantly lower in the HCLF- a group at three months compared to the other groups. Sex differences were shown for both changes in ghrelin and change in subjective hunger.
Conclusion: The current thesis suggests that both carbohydrate quantity and quality may affect appetite and that there may be sex differences in response to the diets in regard to appetite.
Abbreviations: HCLF, high-carbohydrate low-fat diet; VLCHF, very-low-carbohydrate high- fat diet; VAS, visual analog scale. Bakgrunn: Flere helserelaterte risikofaktorer er knyttet til overvekt og fedme. For å utvikle gode behandlingsstrategier kan en bedre forståelse av appetittregulering være nyttig. Ved vektnedgang skjer det en rekke fysiologiske adaptasjoner, inkludert endringer i appetitt. Diettsammensetning kan trolig påvirke appetitt, og bade karbohydrat kvalitet og kvalitet kan være viktige. Det har blitt foreslått at ketogene dietter kan begrense den forventede økningen i appetitt under vektnedgang. Flere studier har undersøkt effekten av ketogene dietter på appetitt, men ikke over lang tid.
Formål: Formålet med oppgaven er å finne ut om en VLCHF diett resulterer I en mindre økning i ghrelin og subjektiv sultfølelse sammenliknet med HCLF dietter, på kort og lang sikt. I tillegg er de sekundære formålene å finne ut om det er appetittforskjeller mellom den cellulære og det acellulære HCLF dietten, og om det er kjønnsforskjeller i appetitt mellom alle diettgruppene.
Metode: 192 deltakere med fedme (20-55 år) ble randomisert til en av tre normokaloriske diettintervensjoner: 1) en høy karbohydrat, lav fett diett (HCLF) med hovedsakelig acellulære karbohydratkilder, 2) en HCLF med hovedsakelig cellulære karbohydratkilder, og 3) en veldig lavkarbohydrat, høy fett diett (VLCHF). Subjektiv appetitt ble vurdert ved hjelp av VAS, og fastende ghrelin og ketoner ble målt i blodprøver.
Resultater: Endringen i ghrelin var signifikant lavere i VLCHF gruppen sammenliknet med de to HCLF gruppene ved tre måneder. Endringen i subjektiv sultfølelse var signifikant lavere i den acellulære HCLF gruppen ved tre måneders visitten sammenliknet med de andre gruppene. Det var forskjell i endring i ghrelin og subjektiv sultfølelse mellom menn og kvinner.
Konklusjon: Det foreslås at både kvantiteten og kvaliteten av karbohydrater i kosten kan påvirke appetitt, og at det kan være ulik appetittrespons av diettene mellom kjønnene.
Forkortelser: HCLF, høy karbohydrat, lav fett diet; VLCHF, veldig lavkarbohydrat, høy fett diett; VAS, visuell skale («visual analog scale»).
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2021 The Author(s)
The following license file are associated with this item: