Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSvenson, Frithiof
dc.contributor.advisorPettersen, Ingrid Kristine
dc.contributor.authorHatleli, Catharina Sundal
dc.contributor.authorMeland, Martine Gullberg
dc.date.accessioned2023-06-14T05:36:31Z
dc.date.available2023-06-14T05:36:31Z
dc.date.issued2023-05-15en
dc.description.abstractTemaet for masteroppgaven er innovasjon og bærekraftig utvikling i sjømatnæringen. Målet med studien er å se på implementering og mulighetsområder for bearbeidingsprosessen inn mot et grønt skifte. Tematikken vil bli belyst gjennom selskapet SalMar InnovaNor. SalMar InnovaNor er et slakteri- og bearbeidingsanlegg på Senja som driver med bearbeiding av laks, og er et av de største selskapene innenfor havbruksnæringen (SalMar, u.å.-d). Det vi vil sette søkelys på i denne oppgaven er mulighetsområdene til en bærekraftig utvikling i lys av innovasjonsendringer i selskapet og de prosessene som blir gjennomført. Masteroppgavens problemstilling er som følgende: Hvordan kan innovasjon i bearbeiding av laks bidra til det grønne skifte innenfor sjømatnæringen? - En casestudie av SalMar InnovaNor. Problemstillingen er utviklet for å være en del av målsetningen om å bidra til å oppnå 2030-agendaen med tilhørende bærekraftmål (Wilkinson, 2022). Gjennom innovasjonsendringer i bearbeidingsavdelingen legges det vekt på den triple bunnlinjen: økonomiske, miljømessige og sosiale forhold. Det grønne skifte bidrar til betydelig mindre negativ konsekvens på miljø og klima, hvor innovasjon, teknologiutvikling og næringslivet er viktige faktorer for å oppnå skiftet (Klima- og miljødepartementet, 2021). Tveiterås mfl. (2022) legger frem at sjømatindustrien har gode forutsetninger for å lede an det grønne skifte ved å sette høye standarder for bærekraftig matproduksjon, hvor bærekraftig matproduksjon omfatter den triple bunnlinjen. Thormodsdottir (2020) retter fokuset mot ny teknologi, mer miljørettet fangst- og oppdrettsløsninger, prosessering, elektrifisering av produksjon og produktutvikling, og Tveiterås mfl. (2022) legger til at det også må stilles mer krav til kompetanse. Oppgaven redegjør for relevante innovasjonskonsepter og bærekraftig utvikling som kan benyttes som strategier for SalMar InnovaNor. Oppgavens funn har vist at det er behov for innovasjoner for å lykkes med et grønt skifte. For å oppnå 2030-agendaen må veksten og utviklingen som blir tatt i bruk i bearbeidingsprosessen være bærekraftig, og utfordringer som dukker opp må løses med mer kunnskap og teknologi. Dette vil kunne øke bearbeidingsprosessen i Norge, som vi føre til verdiskapning og sysselsetting. For å besvare problemstillingen har vi gjennomført litteraturundersøkelser. I tillegg har det blitt gjennomført en kvalitativ forskingsmetode i form av semi-strukturert intervju med casebedrift SalMar InnovaNor og relevante leverandører, BAADER og Marel. Intervjuet har blitt transkribert og videre kodet, for å hente ut det viktigste innenfor hvert intervju. Analysen i oppgaven er delt inn i to deler. Første del er intervjuanalysen hvor intervjuene blir analysert. I andre del analyseres intervjuanalysen opp mot det teoretiske rammeverket.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/29391
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.rights.holderCopyright 2023 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920en_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920en_US
dc.titleFramtidig tilnærming i bearbeidingsprosessen hos SalMar InnovaNoren_US
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveno


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)