dc.contributor.author | Straand, Jørund | |
dc.contributor.author | Gradmann, Christoph | |
dc.contributor.author | Lindbæk, Morten | |
dc.contributor.author | Simonsen, Gunnar Skov | |
dc.date.accessioned | 2024-06-24T07:18:02Z | |
dc.date.available | 2024-06-24T07:18:02Z | |
dc.date.issued | 2024-06-06 | |
dc.description.abstract | Bakterier er dynamiske organismer som gjennom sin plastisitet og kontinuerlige
tilpasning til omgivelsene illustrerer evolusjon gjennom naturlig utvalg og «survival of the fittest». Økt forekomst av antibiotikaresistens er et naturlig og
forventet svar på utstrakt bruk av antibiotika. Dette forklarer hvorfor historien
om utvikling og utbredelse av antibiotika følges av en parallell historie: historien
om antibiotikaresistens – her dels omtalt som sett fra et norsk ståsted. I løpet av
rundt 90 år med utstrakt bruk av antimikrobielle legemidler er erkjennelsen
om hvordan antibiotikabruk og resistens henger sammen gradvis blitt mer og
mer tydelig, fra spredte enkelttilfeller på 1930-tallet til dagens globale pandemi
av resistente og multiresistente mikrober. Mikrobene har bevist sin evne til å
utvikle resistens mot så å si samtlige antimikrobielle midler som er utviklet siden
1930-tallet. | en_US |
dc.identifier.citation | Straand, Gradmann, Lindbæk, Simonsen. Antibiotikaresistens – historien om da bakteriene slo tilbake. Michael. 2024;21(2):184-201 | en_US |
dc.identifier.cristinID | FRIDAID 2277531 | |
dc.identifier.doi | 10.5617/michael.11441 | |
dc.identifier.issn | 1893-9651 | |
dc.identifier.issn | 2703-8874 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/33895 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | Universitetet i Oslo | en_US |
dc.relation.journal | Michael | |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2024 The Author(s) | en_US |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 | en_US |
dc.rights | Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) | en_US |
dc.title | Antibiotikaresistens – historien om da bakteriene slo tilbake | en_US |
dc.type.version | publishedVersion | en_US |
dc.type | Journal article | en_US |
dc.type | Tidsskriftartikkel | en_US |
dc.type | Peer reviewed | en_US |