«Det hadde vært artig om vi kunne lest iblant, for da får man litt avkobling fra å bruke skjerm». En kvantitativ og kvalitativ studie om leselyst og holdninger til lesing på mellomtrinnet
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/37060Dato
2024-05-14Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
I denne masteravhandlingen har vi undersøkt holdninger til lesing og leselyst på mellomtrinnet. Dette er gjort med utgangspunkt i problemstillingen Hvilke holdninger har elever på mellomtrinnet til lesing og hva er elevenes tanker om hva som gir dem lyst til å lese? Bakgrunnen for denne forskningen begrunnes med våre praksiserfaringer om negative holdninger til lesing og lite leselyst blant elever på mellomtrinnet. Samtidig ser vi viktigheten av lesing og at vi dermed må ivareta leselyst i skolen. Til tross for mye tidligere forskning på dette feltet tror vi det er et behov for stadig ny forskning, da faktorer til generell motivasjon hos elever i dagens skole virker å variere.
For å best mulig kunne svare på dette har vi tatt i bruk både spørreundersøkelse og dybdeintervju for innhenting av datamateriale. Med spørreundersøkelsen ønsket vi å kartlegge holdninger til et stort antall 6. trinns elever i Alta kommune, samt forklaringer til disse holdningene. Vi ville også få et innblikk i hva elevene selv mener gir dem lyst til å lese. Videre ønsket vi å gå i dybden på funnene i spørreundersøkelsen, ved å innhente ytterlige refleksjoner i fem individuelle intervju.
Funnene i denne studien avkrefter våre hypoteser om elevers holdninger til lesing, og viser at de fleste elevene i vår forskning har positive holdninger til lesing. Samtidig ser vi at mange elever leser av plikt og ikke lyst. Parallelt med dette ser vi at de fleste elevene mener lesing er viktig, og begrunner dette med interessante refleksjoner i spørreundersøkelsen. Vi diskuterer flere potensielle grunner til disse funnene. Selv om elevene i denne studien gir utrykk for gode holdninger til lesing, ser vi også tendenser til at elevene trolig har lite lyst til å lese. Elevene virker å være kritiske til leseundervisningen i skolen, og det kommer frem at de savner høytlesing, bokanbefalinger og et større utvalg av bøker i skolebiblioteket. Dette er også noe elevene trekker frem som vil øke lysten deres til å lese. Vi gjør oss noen tanker rundt disse funnene, og konkluderer med at digitalisering trolig spiller en rolle til at dette kanskje ikke finner sted i dagens skole, i like stor grad som tidligere. Vi tror utfra funnene våre at de teknologiske verktøyene i skolen fører til at det blir mindre tid til høytlesing, samt at det ikke lengere satses på skolebibliotek og et stort utvalg av nyere litteratur i papirform.
Elevene gir videre utrykk for at leseomgivelsene er viktig for at de skal ha lyst til å lese. Noen
elever virker også å få leselyst av ytre faktorer som belønning, premier og konkurranser. Hovedfunnene i denne studien kan kort oppsummeres ved at lærernes rolle, samt engasjement og utforming av leseundervisningen spiller en stor rolle for elevenes leselyst.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: