Jordmødre og helsesykepleieres beskrivelse av kostholdsveiledning til gravide og ammende kvinner - en tverrsnittsstudie
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/37286Dato
2025-03-16Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Forfatter
Brekkan, Solveig AahjemSammendrag
Hensikt: Å kartlegge om kostholdsveiledningen jordmødre og helsesykepleiere gir til gravide og ammende kvinner er i tråd med Nasjonale retningslinjer, samt beskrive utfordringer og rammefaktorer som tid, egenvurdert kompetanse og utdanning. Metode: Tverrsnittsstudie med data fra allerede innhentet spørreundersøkelse av MISA 2 i 2017 / 2018. Deskriptiv statistikk, Mann Whitney U-test og kjikvadrat-test, ble brukt for å beskrive og undersøke gruppeforskjeller mellom jordmødre og helsesykepleiere, samt mellom jordmødre i 1.linje og 2. linje både med og uten svangerskapskontroller. Resultat: Jordmødre og helsesykepleiere rapporterer at de gir kostholdsveiledning til gravide og ammende kvinner. Hovedfokus er på generell informasjon om næringsstoffer, og mindre på spesifikk informasjon om hva å spise for å dekke næringsstoffer og nesten fravær av kostanamnese. Fokus er høyere på matvarer den gravide og ammende burde unngå eller begrense. Kostholdsveiledningen foregår i større grad til gravide enn til ammende og som regel gjennom 1. linjetjenesten. Både jordmødre og helsesykepleiere rapporterer mangel på både verktøy for systematisk kartlegging av kosthold og kompetanse gjennom oppdatering eller utdanning. Konklusjon: Kostholdsveiledningen som gis til gravide og ammende er overfladisk, og inneholder ikke spesifikk og tilrettelagt informasjon, slik nasjonale retningslinjer gir anbefalinger om. I lys av jordmorteorien «theory of professionalism in midwifery for the empowerment of childbearing woman», har jordmødre og helsesykepleiere verken tilstrekkelig kunnskap eller kartleggingsverktøy til å gjennomføre kostholdsveiledning slik det er anbefalt.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2025 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: