Jobbengasjement hos forsvarsansatte: Skaper militær personellkategori variasjon i opplevelsen av jobbengasjement hos forsvarsansatte i Brigade Nord?
Forfatter
Melkild, StineSammendrag
Målet med denne masteroppgaven har vært å undersøke hvorvidt det finnes forskjeller i opplevelse av jobbengasjement hos forsvarsansatte, basert på militær personellkategori; herunder om man er ansatt som offiser eller spesialist. Inspirasjonen til oppgaven er hentet fra Forsvarets medarbeiderundersøkelse (FMU) som ble gjennomført i 2023, der rapporten avdekket at 14 % av respondentene følte seg utbrent. Oppgaven tar utgangspunkt i positiv psykologi og forsker på motpolen til utbrenthet, nemlig fenomenet jobbengasjement, i en militær kontekst. Målet er å identifisere hva som skaper jobbengasjement hos forsvarsansatte, samt å identifisere mulige forskjeller mellom de to personellkategoriene. Dette kan bidra til å utarbeide ideer til konkrete tiltak for å øke jobbengasjement i fremtiden. Oppgaven undersøker forsvarsansatte fra to utvalgte bataljoner i Brigade Nord, og problemstillingen lyder som følger: Skaper militær personellkategori variasjon i opplevelsen av jobbengasjement hos forsvarsansatte i Brigade Nord?
For å finne ut av dette ble det i denne oppgaven gjennomført en kvantitativ undersøkelse, der primærdata ble samlet inn gjennom en digital spørreundersøkelse. Studien anvender anerkjente teorier innenfor feltet og det teoretiske rammeverket tar utgangspunkt i Bakker og Demerouti’s JD-R modell (2007), og Ryan og Deci’s selvbestemmelsesteori (2017). Hovedfokuset i oppgaven retter seg mot sammenhengen mellom opplevelsen av jobbressursene; autonomi, sosial støtte og lærings- og utviklingsmuligheter og jobbengasjement. Funnene viser at det ikke er noen forskjell mellom offiserer og spesialisters opplevelse av jobbengasjement. Det er samsvar mellom funnene og den anvendte teorien når det gjelder sammenhengen mellom jobbressurser og jobbengasjement, mens andre funn ikke samsvarer. Eksempelvis viser autonomi seg i denne undersøkelsen å ikke ha en signifikant positiv effekt på jobbengasjement, til tross for at det blir fremhevet i forskningslitteratur som en viktig jobbressurs og ett av tre grunnleggende psykologisk behov (Bakker & Demerouti, 2008; Ryan & Deci, 2017). Funnene viser også at hverken offiserer eller spesialister skårer signifikant høyere enn hverandre på opplevelse av jobbressurser, til tross for at de har distinkt forskjellige arbeidsoppgaver, roller og ansvar.
Nøkkelord: Jobbengasjement, jobbressurser, positiv psykologi, selvbestemmelsesteori, militær personellkategori
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2025 The Author(s)