dc.description.abstract | Formålet med denne dokumentanalysen av ny opplæringslov var å søke kunnskap om hvilke implikasjoner lovendringen har for elever med spesialpedagogisk behov. Jeg ønsket informasjon som kunne være nyttig for skolen, også i fremtiden. Min problemstilling var:
Hvilke implikasjoner kan endringene i ny opplæringslov gi for elever med spesialpedagogisk behov?
Undersøkelsens teoretiske rammeverk besto av presentasjon av sentrale begreper som spesialpedagogikk, spesialpedagogisk behov, spesialundervisning/individuelt tilrettelagt opplæring, tilpassa opplæring og inkludering. Jeg presenterer et historisk tilbakeblikk på relevant historie knyttet til spesialpedagogikkens fremvekst i Norge, og jeg redegjør for spesialpedagogikk som fagfelt, individ- og systemperspektiv og viser til ulike syn på spesialpedagogikk,
For å belyse min problemstilling har jeg benyttet meg av kvalitativ metode, i form av interaksjonsanalyse som en dokumentanalyse, i analysen har jeg benyttet meg av analyseverktøyene modalitet, transitivitet og ordvalg. Videre har jeg valgt å benytte meg av en abduktiv tilnærmingsmetode med et hermeneutisk perspektiv.
Resultatene i min undersøkelse viser at ny opplæringslov har styrket rettighetene til elever med spesialpedagogisk behov, gjennom endringer i loven. Kompetansekravet har også blitt mer presisert, noe som legger føringer for bedre kvalitet i skolen. Skolen står likevel overfor utfordring med å realisere ny lov, nye begreper og nye intensjoner i praksis. Endringskompetanse blir i så måte avgjørende for å møte de nye forventingene fra styringsdokumentene. Elever med spesialpedagogisk behovs opplevelse av å være inkludert i skolen blir på mange måter et svar på om lovens verdier er levd ut i klasserommet, samt om skolen oppfyller sitt samfunnsmandat. Til sist viser funnene at spesialpedagogens rolle og betydning i skolen er noe uklar, men den spesialpedagogiske kompetansen er likevel en nødvendighet.
Konklusjonen viser at skolen er i stadig endring, og den nye opplæringsloven legger viktige føringer for at vi skal oppnå en inkluderende skole for alle elever som fremmer helse, trivsel og læring. | |