Psykisk helse i et forebyggende perspektiv: Lekens vei til sosial og emosjonell kompetanse
Forfatter
Pedersen, Christin Maria WesselSammendrag
Sammendrag
Denne oppgaven tar for seg en økende negativ trend knyttet til barn og unges psykiske helse. Stress og prestasjonspress i skolen ser ut til å være en av de største faktorene som påvirker barn og unges psykiske helse negativt. Lek har hatt en variabel rolle i skolens styringsdokumenter fra Reform 97, til LK06 og frem til LK20. Etter mange års fravær, ser leken ut til å komme tilbake på banen. Likevel blir lek i skolen ofte nevnt i forbindelse med hvordan den kan være en metode for å oppnå skolefaglige læringsmål. Sett i lys av et økt behov for å arbeide forebyggende med barn og unges psykiske helse, argumenterer oppgaven for at utvikling av sosial og emosjonell kompetanse gjennom lek kan virke forebyggende på barn og unges psykiske helse. Oppgaven har til hensikt å besvare problemstillingen:
På hvilke måter arbeider lærere i begynneropplæringen med å integrere lek i skolehverdagen for å fremme utviklingen av sosial og emosjonell kompetanse hos elever?
Ved bruk av et kvalitativt forskningsdesign og en hermeneutisk vitenskapelig forankring, skal jeg besvare oppgavens problemstilling ved å bruke intervju og observasjon som metode. Datamaterialet vil bli analysert og kategorisert i dataprogrammet NVivo. Funnene fra analysen presenteres i et eget kapittel ved bruk av sitater fra intervjuene og feltnotater. Videre vil oppgavens funn bli diskutert i lys av relevant teori knyttet til lek i begynneropplæringen, psykisk helse i et forebyggende perspektiv og sosial og emosjonell kompetanse. Avslutningsvis vil oppgavens problemstilling bli besvart i et eget oppsummerende kapittel
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayMetadata
Vis full innførselSamlinger
- Mastergradsoppgaver ILP [538]