Hvordan anvender og vurderer piloter i Widerøe unfit?
Sammendrag
Denne studien har undersøkt hvordan piloter i Widerøe forstår og anvender begrepet unfit. Studien benyttet en kvantitativ tilnærming med en spørreundersøkelse besvart av 104 Widerøe-piloter (21 % av utvalget).
Hele 62,5 % av respondentene oppgir at de i løpet av de siste 24 månedene har vært på jobb i situasjoner hvor de i ettertid eller underveis tenkte at de burde meldt seg unfit. Årsakene er sammensatte, men et gjennomgående funn er et sterkt ønske om å unngå forsinkelser og kanselleringer – noe som kan tyde på et betydelig, og trolig selvpålagt, kommersielt press og lojalitet til selskapet og passasjerene.
Nesten halvparten av de som har fløyet unfit opplever det som utfordrende å melde seg unfit, og mange motiveres av høy trivsel og en opplevelse av mestring i jobben. Studien viser at regelverket i seg selv ikke nødvendigvis er problemet, da vurderingen av skikkethet uansett må baseres på subjektivt skjønn. Dette reiser spørsmål om pilotens evne til objektiv vurdering, særlig når dømmekraften kan være påvirket av nettopp de forholdene som skal vurderes.
Når 98,5 % av de som har fløyet unfit rapporterer å ha gjort feil der unfit var en medvirkende årsak, og i tillegg 88,7 % har opplevd tankevandring i kritiske faser, kan det resultere i en svekkelse av den menneskelige sikkerhetsbarrieren. Selv om alvorlige hendelser ofte unngås takket være flere sikkerhetsbarrierer, øker den latente risikoen.
For å styrke flysikkerheten må det utvikles en felles forståelse av unfit-problematikken. Økt bevissthet, tydelige prosedyrer og en styrket sikkerhetskultur i pilotmiljøet kan være avgjørende tiltak. Dette bør utforskes videre i fremtidig forskning.